*Avantaje: preț accesibil și rezistență sporită *În Neamț se acordă subvenții pentru 30.000 capre
Rasele românești de capre, Carpatina și Alba de Banat, sunt concurate tot mai mult de rase aduse de afară. Cu toate astea, sunt încă multe ferme de capre înființate cu material genetic autohton, fermierii fiind convinși de avantajele caprelor românești: prețul accesibil și rezistența animalelor.
Rasele autohtone sunt rezistente și puternice, cu speranță de viața și durată de exploatare mari, se adaptează perfect condițiilor climatice și de furajare de la noi. Caprele românești nu sunt pretențioase la mâncare, fiind și destul de liniștite. Caprele Albă de Banat au o prolificitate foarte ridicată, având și câte 2-3 iezi la fătare, fără să le fie afectată starea de sănătate. Atât caprele, cât și iezi iau destul de repede în greutate.
Așa că, pe nedrept, caprele au fost neglijate de fermieri, care le considerau „vacile săracilor“. Caprele sunt rezistente la temperaturi scăzute și mănâncă mai puțin decât o vacă sau o oaie. Cu aceeași mâncare, o capră produce de două ori mai mult lapte decât o oaie. De aceea sunt preferate de țăranii din zonele slabe din punct de vedere agricol, acolo unde nu există suficiente furaje pentru creșterea vacilor.
* Furajare bună, mai mult lapte
Caprele au ajuns să fie tot mai căutate și de fermieri nemțeni, dovadă că, în momentul de față, la APIA Neamț sunt cereri de subvenții pentru 30.000 capre. În realitate sunt cu mult mai multe. Asta pentru că nu toți deținătorii de capre solicită subvenție, în condițiile în care valoarea sa este destul scăzută.
Caprele autohtone se caracterizează printr-o producție bună de lapte, în condițiile unei furajări corespunzătoare, procentul de grăsime fiind ceva mai ridicat decât la rasele de import. Procentul de grăsime diferă de calitatea furajelor.
O bună alimentație a caprelor este compusă din furaje fibroase, precum lucernă, fân și mazăre, combinate cu 2 mese de furaje combinate, compuse din porumb, grâu, floarea-soarelui.
*Laptele de capră e medicament!
Calitățile laptelui de capră sunt recunoscute ca fiind un antiinflamator natural, stimulează sistemul imunitar, reduce riscul de cancer la sân sau de atac cerebral. Laptele de capră este atât de sănătos pentru simplul motiv că acest animal își alege singur „meniul“. Din multitudinea de ierburi care cresc spontan pe pășuni, capra alege plantele medicinale și fructele arbuștilor, precum porumbele, cătina sau păducelul. Specialiștii spun că laptele de capră de pășune se apropie foarte mult de laptele matern în ceea ce privește calitățile sale terapeutice.
Beneficiile consumului de lapte de capră au fost promovate intens, iar rezultatele se văd.
*Fermele, profitabile din primul an
Creșterea caprelor devine o afacere profitabilă chiar după primul an de activitate, deși productivitatea este mai scăzută comparativ cu unei vaci de lapte. Vorbim de rasele de capre Alba de Banat și Carpatina, des întâlnite pe pășunile noastre.
România este pe locul V în Uniunea Europeană în privința efectivelor de caprine, cererea de lapte de capră este mai mare decât oferta. În special la laptele de capră medicinal, cel obținut de la capre hrănite doar cu plante medicinale, crescute pe pășuni. Asta reprezintă o oportunitate și pentru fermierii nemțeni, de care ar trebui să profite. Din păcate, puțini fermieri ajung cu marfa pe piețele străine, îi omoară birocrația privind omologarea produselor.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU