APIA Neamț face ontroale în fermele vegetale și zootehnice

26/05/2019

Acțiunea se va desfășura în perioada 1 iunie – 1 octombrie 2019

*Fermierii care refuză verificările, pierd subvențiiile agricole!

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Neamț urmează să primească eșantionul de fermieri care vor intra la controlul clasic în teren și la verificările prin teledetecție, acțiune care se va desfășura în perioada 1 iunie – 1 octombrie 2019. Cum sunt selectați fermierii din eșantionul de control, ne spune Mihai Dorneanu, director executive la APIA Neamț: ”Regulamentele europene prevăd ca un eşantionde control se compune de minimum 5 la sută din totalul cererilor să fie controlate efectiv pe teren. Aceste ferme sunt alese prin analiza de risc care se face automat prin softul utilizat. Aceste ferme sunt selectate cumulativ, atât în baza unor factori de risc (mărimea subvenţiei cerute, mărimea suprafeţei agricole, tipul de cultură etc.) cât şi în baza unui proces de selecţie aleator. Eşantionul de control de la acest punct este separat în două categorii: ferme care vor fi controlate la faţa locului şi ferme care vor fi controlate prin teledetecţie, cu ajutorul imaginilor prin satelit”.

Angajaţii APIA eamț controlează la faţa locului sau prin teledetecţie fermele selectate şi întocmesc rapoarte de control care vor fi introduse în baza de date IACS. Este important ca fermierii controlaţi pe teren să nu refuze accesul în fermă al inspectorului APIA Neamț care efectuează controlul pe teren pentru că vor fi excluşi de la plată. 

În Campania 2019, la APIA Neamț au fost primite 24.805 cereri unice de plată pentru suprafața totalî de 172. 196 hectare. Față de de anul 2018, s-au depus cu 528 mai puține cereri de subvenții agricole și cu un minus de 514 hectare.

Anul trecut, eșantionul nemțean cuprinde 235 dosare pentru controlul clasic și 532 dosare pentru controlul prin teledetecție, suprafața totală supusă cotrolului fiind de 18.935 hectare, care este compusă din 7000 de parcele. Vom vedea care va fi situația exactă pentru verificarea subvențiilor cuvenite fermierilor nemțeni pentru anul de cerer 2019.

*Eantionul de control, transmis de la centru

Eșantionul de control este transmis de la APIA -sediul central către APIA Nemț, în vederea pregătirii dosarelor de control şi a realizării graficului de executare a controalelor pe teren. Acest eşantion conţine fermierii selectaţi pentru controlul pe teren, ale căror solicitări de sprijin urmează a fi verificate din punct de vedere al suprafeţelor declarate cât şi din punct de vedere al ecocondiţionalităţii şi al condițiilor de eligibilitate generale şi specifice din legislaţia naţională, al cerințelor de bază relevante măsurilor de dezvoltare rurală. Controalele la fața locului vizează toate parcelele agricole pentru care se solicită plăți directe  sau sprijin în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală care intră în sfera de aplicare a sistemului integrat şi constă, în funcţie de scopul controlului, în măsurarea suprafețelor și verificarea condițiilor de eligibilitate generale, a cerințelor de bază relevante, a cerințelor specifice angajamentelor și altor obligații privind suprafața declarată de beneficiar în cadrul schemei de ajutor sau al măsurilor de sprijin solicitat.

În eșantionul de control APIA intră și ferme de creștere a animalelor. La controlul APIA Neamț se adaugă verificările făcute de Agenția Națională de Zootehnie, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și Autoritatea Națională Fitosanitară.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU

< Articolul anterior
Investiții în zona montană
Urmatorul articol >