Sincope în vânzarea la tarabă!

10/04/2018

*Avem legea pieței, dar n-avem formularele noi!
*Documentele vechi se pot folosi până la 30 iulie
*Atestat de producător și carnet de comercializare, valabile 7 ani
*Sancțiuni mai mari pentru samsari, între 15.000 – 22.500 lei

Piața produselor din sectorul agricol este reglementată de Legea pieței, în virtutea căreia comercializarea de către producătorii agricoli persoane fizice, a produselor proprii, se face numai pe baza Atestatului de producător și a Carnetului de comercializare. Lege care, de la prima apariție pe piață, în urmă cu 4 ani, tot numai în modificări o ține. Ca la tarabă…
Ultima modificare adusă Legii pieței este din luna trecută! Ea stipulează ca atestatele de producător și carnetele de comercializare a produselor agricole să fie emise pentru o perioadă de 7 ani și nu de 5 cum era până acum. Numai că imediat a apărut și o sincopă! Avem lege, dar n-avem formularele noi!
Pentru că n-a fost reglementată o perioadă de tranziție, până la emiterea noilor formulare, producătorilor agricoli care doresc să comercializeze produsele proprii în piață nu le pot fi eliberate atestatele de producător și carnete de comercializare. Așa că a fost nevoie de emiterea unei noi ordonanțe de urgență, care legiferează o măsură tranzitorie și care are drept scop evitarea unui blocaj în ceea ce privește accesul la piață a producătorilor agricoli, a persoanelor fizice.
Prin urmare, formularele atestatelor de producător și carnetelor de comercializare aflate pe stoc se pot folosi până în data de 30 iulie 2018.

*La tarabă, ca la … supermarket

Fermierii care vând în piețe vor putea fi recunoscuți ușor de către cumpărători dacă sunt agricultori autentici sau samsari. Ei vor fi obligați să afișeze la locul de vânzare etichete care să indice date despre produsele lor și o copie după certificatul de producător. Deocamdadtă vorbim de un proiect de act normativ privind etichetele de la tarabe.
După modelul supermarketurilor, afișul va fi material scris, în mod vizibil, lizibil și ușor de înțeles, pus la vedere cu scopul de a oferi cumpărătorilor informațiile necesare, suficiente, verificabile și ușor de comparat, astfel încât să permită acestora să aleagă acel produs care corespunde exigențelor, nevoilor și posibilităților lor financiare.
Eticheta trebuie să conțină numele și prenumele producătorului, denumirea produsului, localitatea de origine, data obținerii produsului, prețul de vânzare.
Neafișarea etichetei de produs se sancționează cu avertisment sau amendă de la 100 lei la 500 lei.

*N-ai atestat, primești…amendă de 22.500

În plus, producătorii agricoli au obligația să afișeze vizibil la locul de vânzare: copii după atestatul de producător și după fila din carnetul de comercializare vizată anual în cazul producătorilor agricoli persoane fizice; copie după certificatului de înregistrare la Registrul Comerțului în cazul producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale. Supravegherea afișării documentelor prevăzute mai sus este în sarcina administratorului pieței.
Legea mai prevede că, desfășurarea activităților de valorificare a produselor agricole proprii și de exercitare a comerțului cu aceste produse de către persoanele fizice care nu dețin un atestat de producător valabil, respectiv un carnet de comercializare a produselor din sectorul agricol valabil, și care nu sunt produse în ferma proprie, cu amendă de la 15.000 lei la 22.500 lei.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU