De realizarea amenajamentelor pastorale depinde acordarea subvențiilor din agricultură pentru pajiști naturale începând cu anul viitor. Proiectele sunt concepute la nivelul fiecărei primării, de toți proprietarii de pajiști naturale, persoane juridice sau fizice. Scopul amenajamentelor este stabilirea acțiunilor pentru fiecare trup de pajiști naturale în scopul creșterii capacității de producție și a numărului de animale.
Proiectul de amenajament pastoral vizează înlăturarea vegetației lemnoase nedorite de pe arii extinse și a vegetației ierboase invazive, nevaloroasă din punct de vedere al calității nutritive; eliminarea proceselor cu efecte negative asupra pajiștilor naturale – alunecări, eroziune, colmatări, revărsări de ape; împiedicarea sărăcirii accentuată a solului în principalii nutrienți, ceea ce duce la scăderea capacității de producție a pajiștilor naturale.
*Pajiști mai curate și mai productive
Proiectul de amenajament pastoral cuprinde: descrierea situației geografice, topografice și planul parcelar al pajiștilor aflate pe teritoriul unității administrativ-teritoriale; descrierea solului și a florei; capacitatea de pășunat a pajiștii; lucrările de îngrijire și îmbunătățire a pajiștilor; planul de fertilizare și măsurile agro-pedo-ameliorative. Pentru toate aceste elemente, pe pășune vor trebui să se facă lucrări pentru eliminarea excesului de umiditate; combaterea eroziunii de adâncime și alunecărilor solului; corectarea reacției solului, respectiv aciditatea/alcalinitatea, prin lucrări de amendare. La care se adaugă măsurile de curățarea de mușuroaie, de vegetația ierboasă și lemnoasă nevaloroasă și de pietre; distrugerea vechiului covor vegetal degradat; îmbunătățirea regimului de nutriție a plantelor printr-o fertilizare corespunzătoare; pregătirea patului germinativ; reînsămânțarea cu amestecuri de plante furajere productive și cu valoare furajeră ridicată; întreținerea pajiștii nou înființate.
*Fiecare cu treaba lui
De întocmirea proiectelor de amenajament pastoral se ocupă conducerile administrațiilor locale, iar executarea acestora revine grupului de lucru constituit în acest scop, format din specialiști de la consiliile locale, Oficiului pentru Studii Pedologice și Agrochimice, Consultanța Agricolă Județeană și Direcției pentru Agricultură, fiecare cu sarcini precis stabilite. Consiliile locale pun la dispoziție planurile de lucru scara 1:5000 pentru fiecare amplasament, cu detalii cadastrale și topografice. Oficiul pentru Studii Pedologice și Agrochimice execută studii pedologice și agrochimice pentru stabilirea măsurilor agro-pedo-ameliorative și de îmbunătățiri funciare, precum și a planului de fertilizare, în vederea fundamentării proiectului de amenajament pastoral, Consultanța Agricolă Județeană întocmește proiectul de amenajament pastoral, iar Direcția verifică datele tehnice din proiect și întocmește un registru cu suprafețele de pajiști pe proprietari, primării și centralizat pe județ.
*„Atentat“ la bugetul local
Primăriile vor plăti amenajamentele pastorale și pentru pajiștile proprietate privată de pe raza localității respective. Numai că nu le mai ajung banii și pentru astfel de lucrări, care sunt foarte costisitoare. Chiar și în condițiile în care se dau subvenții și se plătesc taxe pentru pășune.
Consiliile locale vor iniția procedura de închiriere ori concesionare a pajiștilor până la data de 1 martie a fiecărui an, începând din 2016. Tot de anul viitor, până la 1 martie a fiecărui an, primarii vor verifica respectarea încărcăturii de animale din contracte și vor stabili suprafețele disponibile pentru închiriat sau concesionat. De asemenea, pentru a beneficia de subvenția pe suprafață pentru pajiști, utilizatorii și proprietarii acestora trebuie să efectueze cel puțin o cosire pe an sau să asigure încărcătura minimă de animale.
În județul Neamț, suprafață totală de pășune este de 110.000 hectare, din care 68.000 păune și 42.000 ha de fânețe.
Tina CONDREA