*Mai sunt doar pentru tinerii din zona montană, însă termenul limită pentru depunerea proiectelor expiră la 30 octombrie 2015
După ce s-au terminat banii europeni alocați pentru modernizarea fermelor vegetale, se va ajunge la „fundul sacului“ cu fonduri destinate tinerilor fermieri.
Valoarea totală nerambursabilă a cererilor de finanțare depuse pe Submăsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri“, pe zonă non-montană, se apropie de nivelul maxim al sumei pentru care se pot primi cereri de finanțare în acest an. Acum sunt depuse 2.025 cereri de finanțare, în valoare totală de 85,52 mil. euro. Practic, au mai rămas disponibile doar vreo 8 milioane euro. Foarte puțin, în comparație cu ce s-a „consumat“ până acum.
Dar facem o medie, rezultă câte 5 proiecte pentru fiecare județ. Neamțul și-a făcut „planul“ prin cele 5 proiecte primite la Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Neamț.
*Bani doar pentru tinerii de la munte
Dar avem și o veste bună. Pentru zona montană mai sunt încă destui bani europeni. Până acum, tinerii fermieri de la munte au depus 98 de proiecte în valoare totală de peste 4 milioane euro. Raportând această sumă la valoarea totală alocată, înseamnă că tinerii din zonele montane mai pot depune, în acest an, multe cereri de finanțare din bani europeni. Exact până când valoarea cumulată a tuturor proiectelor depuse atinge 40 milioane euro. Termenul limită ține până în 30 octombrie 2015. Numai că suma rămasă este foarte mare pentru timpul scurt pe care tinerii fermieri montani îi mai au la dispoziție. Suma pe care o pot consuma este zece ori mai mult față de cât s-a cerut până acum, din 25 martie 2015 încoace.
În privința tinerilor fermieri din zonele montane, la noi apare un paradox. Nu este depus nici un proiect, deși o bună parte a județului este ocupată de zona montană.
*Fermier cu școală
Beneficiarii care pot accesa aceste fonduri sunt tinerii agricultori, care se instalează ca unic șef al exploatației agricole. Sprijinul nerambursabil va fi de 50.000 de euro si va fi acordat sub formă de primă în doua tranșe: 75% la primirea deciziei de finanțare și 25% în trei ani de la primirea deciziei de finanțare.
Tânărul fermier care se vrea șef peste o exploatație agricolă, trebuie să dețină competențe și aptitudini profesionale. El trebuie să fie absolvent de studii medii ori superioare în domeniul agricol, veterinar sau economie agrară. Este vorba despre cunoștințe însușite deja sau de angajamentul de a dobândi competențele profesionale în 36 de luni de la semnarea cererii de finanțare.
Tina CONDREA