*Planurile se depun între 1 și 23 octombrie
În județul Neamț avem 573 hectare ocupate de viță de vie cu struguri pentru vin. Recoltarea este în toi, iar producțiile realizate sunt de foarte bună calitate, mai mari decât cele estimate la vreme de secetă. Suprafața podgoriilor nemțene ar fi fost mai mare dacă viile din comuna Bozieni nu ar fi căzut pradă paraginii, după ce oamenii s-au „bătut“ pentru a intra în posesia terenurilor ocupate cu vița de vie. În satul Cuci erau 250 ha vie de viță nobilă, cu soiuri d calitate și o cramă de vin. La ora actuală nu mai este nici un butuc de viță de vie. Pe locul unde a fost via, terenurile au fost arate și apoi cultivate cu grâu sau porumb…
Luna aceasta s-a deschis o nouă sesiune de depunere a planurilor individuale pentru restructurarea ori reconversia viilor pentru acest an. Viticultorii vor primi bani europeni doar pentru înființarea ori modernizarea plantațiilor de viță de vie destinate producerii vinurilor cu denumire de origine controlată (DOC) și cu indicație geografică (IG).
Pentru campania viticolă 2015-2016 se aprobă o sesiune suplimentară de depunere a planurilor individuale, în perioada 1-23 octombrie 2015, iar dosarul complet al cererilor de finanțare se depune la APIA Neamț până la 20 noiembrie 2015. Pentru aprobarea sprijinului financiar în sesiunea suplimentară din acest an, fiecare solicitant trebuie să depună la Centrul Județean APIA, până la data de 15 decembrie 2015, toate documentele necesare.
Beneficiarii vor avea obligația să depună la APIA Neamț documentele justificative privind efectuarea tuturor plăților către furnizori, aferente măsurilor recepționate, în termen de 30 zile calendaristice de la încasarea sprijinului financiar de la APIA Neamț.
*Sprijinul financiar acoperă 75% din valoarea costurilor
Sprijinul financiar maxim acordat pentru fiecare măsură eligibilă din cadrul programelor de restructurare ori reconversie a viilor va fi de maximum 75% din valoarea costurilor efective utilizate pentru realizarea acestora.
Vor fi eligibile cheltuielile de defrișare, proiectare, pregătire teren, plantare și instalare tutori și instalare sistem de susținere pentru conducere și palisaj, pentru programele de reconversia soiurilor și reamplasarea parcelelor, respectiv pentru măsuri de proiectare, instalare/înlocuire sistem de susținere pentru conducere și palisaj, modernizarea formei de conducere a viței de vie prin trecerea de la cultura joasă la cultura semiînaltă și înaltă și modernizarea sistemului de susținere prin înlocuirea sârmelor prin instalarea a 3 rânduri de sârme din care minimum două duble, la sistemul pentru conducere și palisaj în vederea susținerii butucilor și conducerii lăstarilor pentru programele de modernizare a plantațiilor viticole.
Sumele forfetare maxime acordate sunt cuprinse între 1.890 -7.380 euro/ha pentru persoanele fizice și 2.020-8.170 euro/ha pentru persoanele juridice, în funcție de programele de reconversie sau modernizare a podgoriilor.
Tina CONDREA