Primăriile se “antrenează” pentru fonduri europene

18/03/2013

Vineri, în Sala Calistrat Hogaş a Consiliului Judeţean (CJ) Neamţ a avut loc seminarul de informare „Oportunităţi de finanţare prezente şi viitoare”, iniţiativă a vicepreşedintelui Lucian Vişan, la care au participat majoritatea primarilor, parlamentarilor şi consilierilor judeţeni nemţeni. În faţa acestora, la prezidiu, alături de preşedintele Culiţă Tărâţă, vicepreşedintele Emilia Arcan au stat prefectul George Lazăr, Mihai Apopii, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Neamţ, Georgeta Smădu de la ADR Nord-Est şi Gheorghe Maftei de la Autoritatea de Management POS DRU.

„Ne întâlnim astăzi tocmai pentru ca împreună să stabilim liniile principale de dezvoltare pentru perioada programatică 2014-2020”, a spus Lucian Vişan în deschiderea întrunirii. Seminarul a debutat cu vizionarea unui film documentar având ca temă necesitatea accesării fondurilor postaderare şi câteva dintre rezultatele de până acum la nivelul UE.

Întâlnirea face parte dintr-un ciclu de patru sesiuni, următoarele fiind programate în iunie, septembrie şi decembrie anul acesta, astfel la 1 ianuarie 2014 judeţul Neamţ să aibă o strategie unitară bazată pe cea de la nivelul fiecărei localităţi, din care să rezulte proiectele prioritare ale judeţului prin care să fie atrase fonduri europene.

Pentru perioada postaderare 2014-2020, România va avea la dispoziţie 40 de miliarde de euro, din care 17 sunt destinate agriculturii, iar 23 de miliarde de euro sunt fonduri de coeziune. Prefectul George Lazăr a vorbit, la rândul său, despre necesitatea de a acţiona împreună astfel încât până în 2015 nivelul de absorţie al fondurilor să fie undeva între 50% şi 80%.

De azi, vicepreşedintele Lucian Vişan va merge în câte 2-3 primării, zilnic, pentru a identifica prirorităţile fiecăreia, proiectele existente şi stadiul acestora, precum şi cele ce ar trebui să fie implementate în următorii 10 ani.

1 Comentariu la acest articol. Alatura-te conversatiei.

  1. zeus 18/03/2013 la 8:45 -

    Mda,daca se vorbeste de prioritati…..cred ca primele prioritati din judetul nostru ar fi spitalele,drumurile si locurile de munca.Sa lasam plimbatul si SA TRECEM LA TREABA!