Cel puțin două firme pietrene cresc bibilici, păsări decorative și gustoase. Firmele vând oul cu un leu bucata, și cu trei lei puiul de o zi. De altfel, carnea este căutată și interesul e crescut pe acest tip de mică afacere.
Bibilicile sunt mai rar văzute printre orătăniile din bătătură. Ele erau ţinute mai cu seamă pentru „coloratură”, pentru diversificarea efectivelor de înaripate din ogradă. În ultima vreme au fost privite cu alţi ochi. Asta numai după ce specialiştii şi-au făcut cunoscute punctele de vedere. Motiv pentru care creșterea bibilicilor se poate dovedi o afacere de succes, datorită interesului consumatorilor față de gustul deosebit al cărnii și ouălor acestor păsări, precum și al faptului că sunt mai rezistente la boli decât alte specii. Carnea de bibilică are un gust asemănător celei de fazan și potârniche, fapt care o face să fie inclusă pe lista specialităților în restaurante celebre din Franța, spre exemplu. Totodată, carnea de bibilică are benefice asupra organismului uman, contribuind la buna dezvoltare a sistemului osos și curățarea sângelui, potrivit nutriționiștilor.
*Conţinut caloric: un ou de bibilică cât 4 ouă de găină!
Creșterea bibilicilor poate deveni o sursă de profit, datorită calității ouălor, care au formă de pară, cu coaja groasă și rezistentă la șocuri, astfel că pot fi transportate pe distanțe lungi, și pot fi păstrate la temperaturi cuprinse între 0 și 10 grade Celsius, conțin vitamina A, nu provoacă reacții alergice, ceea ce le face produse de bază în alimentația copiilor. Ouăle de bibilică au un gălbenuș mai mare în raport cu volumul total al oului. Un ou de bibilică are un conținut de calorii echivalent cu cel al unui număr de patru ouă de găină.
Când sunt bine întreținute, bibilicile încep să depună ouă de la vârsta de 6 luni, din lunile martie-aprilie și continuă pe tot timpul verii, iar pe durata unui sezon producția ajunge la o medie de 60-90 de bucăți. Dacă păsările sunt întreţinute în condiţii corespunzătoare, producția de ouă poate ajunge până la 120 bucăți anual, greutatea medie a unui ou fiind de 45 de grame.
*Bibilicile, foarte rezistente la boli
Bibilicile se numără printre ultimele specii domesticite și au început să fie crescute în regim intensiv relativ recent, comparativ cu alte specii. În România se întâlnesc cu precădere două varietăți de bibilici: varietatea cenușie, cea mai numeroasă în gospodării, și varietatea albă. Bibilicile au nevoie de o perioadă de 85-90 de zile de la ieșirea din ouă și până la sacrificare.
Bibilicile au un sistem imunitar foarte puternic, nu a fost nici un caz de infecție la această pasăre. Ea nu are nevoie de vaccinuri, antibiotice pentru a stimula creșterea. Astfel, carnea de bibilica este un produs absolut pur. Bibilicile sunt mult mai lente în creștere, dar cresc în mod natural.
*Pretenţioase la spaţiu şi foarte gălăgioase
Bibilicile trebuie să se miște mult pe jos și, în mod regulat, au nevoie de mult mai mult spațiu. Această pasăre este foarte mobila, ea poate zbura câteva sute de metri. Bibilicile adulte au o greutate corporală de 1,5-2 kg, femelele înregistrând greutăţi ceva mai mari decât masculii. Bibilicile sunt rezistente la intemperii, pretenţioase la suprafeţe mari de teren, iar creşterea lor este rentabilă dacă poate fi făcută pe spații întinse.
Un alt impediment în creșterea bibilicilor este că aceste păsări scot sunete puternice și stridente, care le cam face indezirabile pentru crescători. Mai mult decât atât, nu este rentabil ca bibilicile să fie ţinute în acelaşi loc cu alte specii de pasări domestice, deoarece ele alungă pe acestea din urmă de la hrană. Bibilicile preferă un furaj mai bogat în proteină.
Tina CONDREA