*Suma alocată: 15.000 euro pentru o fermă *Beneficiari sunt mici crescători de suine *Prețul cărnii de porc, cel mai mic din ultimii 5 ani!
Crescătorii de porci se confruntă, de mai multă vreme, cu probleme deosebit de complexe, trec printr-o perioadă extrem de dificilă. Pentru a ieși din impas, reprezentanții micilor fermieri din acest sector au bătut la ușa Ministerului Agriculturii cu speranța identificării măsurilor de sprijin capabile să absoarbă șocul resimțit de fermieri ca urmare a crizei din acest sector.
Micii crescători de suine sunt cei mai afectați de turbulențele pieței cărnii de porc, și prin urmare aceștia necesită măsuri de sprijin urgente. Urmează ca pentru marii crescători de porcine sa fie luate măsuri pe termen mediu și lung vizând stabilitatea veniturilor acestora.
O primă măsură o reprezintă posibilitatea acordării unui sprijin din bugetul național în valoare de 15.000 euro/an/fermă pentru micii crescători de porcine. Ministerul Agriculturii urmează să realizeze o analiză asupra impactului bugetar raportat la numărul de unități de creștere a porcinelor eligibile și să stabilească condițiile tehnice în baza cărora se va face notificarea către Comisia Europeană pentru acordarea acestui sprijin.
În plus, reprezentanților crescătorilor de porcine li s-a spus că au fost purtate discuții privind deblocarea cât mai rapidă a exportului de porcii vii în spațiul comunitar, fapt care ar putea avea un impact pozitiv în capitalizarea micilor crescători de suine din România.
*Situație de-a dreptul alarmantă!
Asociațiile fermierilor din acest sector avertizau încă de la finele lunii ianuarie că prețul de vânzare al porcului în viu a atins cel mai mic nivel din ultimii cinci ani, fiind de aproape două ori mai mic decât prețul de producție al unui kilogram de carne de porc, în timp ce prețul la raft a rămas neschimbat. În cifre, situația se prezintă astfel. Prețul de vânzare la poarta fermei a atins pragul de 3,5 lei/kg , în timp ce prețul de producție al unui kilogram de carne de porc este de aproximativ 6 lei/kilogram. Este cel mai mic preț de vânzare al porcului în viu din ultimii cinci ani, în timp ce prețul la raft al cărnii de porc a rămas neschimbat. Dacă facem comparație cu Franța, prețul unui kilogram de carne de porc la poarta fermierului francez este echivalentul a aproximativ 6 lei. În plus, Franța poate vinde porc viu către alte state membre, pe când România nu are acest drept.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU