Farmacia verde: țelina

07/11/2017

* Un miracol pentru sănătate
* Virtuţi medicinale indiscutabile
*Utilizată și ca un aliment antistres

Ca denumiri populare este cunoscută și sub numele de”ţelina de baltă” ori ”puterea bărbatului”, banala țelină este un miracol pentru sănătatea omului, al vindecării bolilor, se găseşte chiar lângă noi. Țelina este un medicament uimitor, pe care merită să-l cunoaştem mai bine.
Multe din credinţele şi obiceiurile folosirii ţelinei, consemnate din antichitate, le găsim în tradiţia şi me­dicina populară de la noi. Țelina este cunoscută din cele mai vechi timpuri mai ales pentru proprietățile ei vindecătoare. În antichitate, era considerată o plantă sfântă, fiind apreciată de romani pentru însușirile medicale deosebite, iar de chinezi pentru calitatea de a menține agerimea și tinerețea spiritului.

*Se folosesc toate părțile țelinei

Cultivarea țelinei poate fi o alegere potrivită pentru exploatațiile agricole de mici dimensiuni. Pentru fermieri este o adevarată provocare deoarece țelina se dezvoltă cel mai bine acolo unde sezonul rece este lung, iar clima este umedă.Țelina pentru rădăcini este rezultatul unei foarte vechi și lente ameliorări a celei sălbatice.
Din punct de vedere medicinal, utile sunt toate părţile ţelinei, inclusiv seminţele.
Pentru uz medicinal, din ţelină se prepară infuzie, sirop, suc de frunze, decoct și cataplasme. De asemenea, ţelina intră în combinaţie cu alte plante medicinale, în procesul de preparare a unor ceaiuri cu efect medicinal sporit.
Țelina conține substanţe active importante, cum sunt  vitaminele A, B și C, săruri minerale, colină, tirazină, acid glutamic, anhidridă sedanomică și sedanolidă.
Ţelina are virtuţi medicinale indiscutabile. Este recomandată în tratamente externe, dar și interne, lista afecţiunilor în care ţelina este utilă fiind foarte lungă. Ţelina acţionează în organism ca un bun agent digestiv, diuretic, antiasmatic, carminativ, expectorant. Prin urmare, ţelina poate fi utilizată ca adjuvant sau ca mijloc direct de tratament în litiază renală, edeme, hidropizie, bronșite cronice, astm, albuminurie, nervozitate, demineralizare, febră, ulceraţii ale pielii, degerături. Ţelina este interesantă și pentru diabetici, deoarece conţine o substanţă asemănătoare insulinei. Așa că merită să includem țelina în dieta noastra, deoarece este o legumă uimitoare.
În lumea satului românesc, ţelina era primul remediu în caz de convalescenţă, tuberculoză pulmonară sau infertilitate

*Țelina, aliment antistres

Mai nou, ţelina este utilizată și ca un aliment antistres, având acţiune relaxantă asupra sistemului nervos. Este foarte indicată și în reumatism, caz în care se fac adevărate cure de ţelină, cu frunze și cozile acestor frunze. Ţelina este și un tonic de excepţie. Ţelina este cel mai eficient tratament al vigorii sexuale, consumată după reţetele de hrană vie.
Desigur, la acest capitol al bunei și dreptei utilizări a ţelinei în gospodărie există și divergenţe de convingeri. Dacă în Europa se consideră că partea rădăcinoasă a ţelinei are efecte afrodisiace, în Orientul îndepărtat opiniile se schimbă. Aici, în ceea ce privește mobilizarea bărbatului la o viaţă sexuală activă, la loc de cinste sunt seminţele de ţelină.
Cali­tăţile afrodisiace ale acestei plante au devenit un ade­vărat mit și în tradiţia populară românească, ajungând până în zilele noastre. Cât este ficţiune şi cât este ade­văr din toate aceste utilizări terapeutice, urmează să ne convigem.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU

< Articolul anterior
Bani pentru împăduriri