Tratamente bio în grădină și livadă

07/11/2017

*Natura oferă multe soluții ecologice
Tratamentele ecologice sunt de mare interes pentru pomicultorii și legumicultorii nemțeni. Mai ales că natura oferă foarte multe soluții bio pentru protecția grădinii și livezii, plecând de la ceauri din plante până la preparate pe bază de untură.
Crăpăturile din scoarța pomilor cauzate de îngheț pot fi prevenite prin văruirea trunchiului pomilor și toamna. Repararea lor se face prin răzuire până la lemnul sănătos, pensulare cu zeamă bordeleză 10 % și după zvântare se sigilează cu lac de mobilă sau var de interior.
Împotriva iepurilor care „atacă” livada se poate realiza împrejmuirea plantațiilor cu gard de plasă de sârmă, perdea de protecție în interiorul gardului din cătină albă, păducel, porumbar cu spini agresivi, învelirea trunchiului cu coceni, folie de plastic, nuiele sau plasă contra rozătoarelor. Mai pot fi unse trunchiurile cu soluție de var în amestec cu balegă de porc sau cu untură de porc.
Insecta cunoscută sub denumirea de Cotar verde  se combate prin benzi cleioase făcute, în septembrie, în partea de sus a trunchiului pentru a opri femelele să urce în coroană pentru depunerea ouălor. Alte soluții: eliminarea ramurilor crescute mai jos de 30 cm de la sol, săparea pomilor, vara, pentru distrugerea pupelor de cotar, lăsarea găinilor printre pomi primăvara și toamna pentru a consuma insectele.
Contra afidelor se folosește ceaiul de rubarbă sau de tutun, soluția de hrean ori din coji de citrice, ceaiul de coada șoricelului, coriandru, frunze de soc sau de pelin.
Musculița albă de seră se combate cu soluție de ardei iute, preparate din usturoi, ceaiul de rubarbă sau preparatele din tutun.
Acarienii pot fi combătuți cu preparate din usturoi, hrean, rubarbă, coriandru, săpun sau detergent de vase.
Furnicile din pomi pot fi alungate cu brâu de untură creat pe trunchiul pomilor, iar de pe lângă stupi cu soluție de ardei iute și săpun stropită pe solul din jurul stupilor.
Gândacul de Colorado poate fi alungat din tomate, cartofi sau vinete prin intercalarea după fiecare 4 rânduri de cultură a unui rând de crizanteme, busuioc, cimbru, măghiran sau crăițe.
Bordurarea solelor de legume cu hrean, crăițe, crizanteme, busuioc, cimbru sau măghiran previne apropierea gândacilor devoratori de plante și a viermilor din sol.
Nu faceți tratamente pe căldură peste 25 grade Celsius căci riscați defolierea plantelor tratate. Produsele se folosesc imediat după preparare, întârzierea poate duce la alterarea lor.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU

< Articolul anterior
Farmacia verde: țelina