Când iarna e ca primăvara…

24/02/2017

*Ieri după-amiază, la ora 14, la Târgu Neamț au înregistrat temperatura record de 14 grade Celsius

Ne aflăm în luna februarie, când ar trebui să fie ger să crape pietrele, însă vremea de-afară aduce a primăvară în toată regula. Ieri după-amiază, la ora 14, la Târgu Neamț se înregistrau temperaturi anormal de mari pentru această perioadă, respectiv 14 grade Celsius. Dar și pietrenii au „huzurit“ la13 grade Celsius, atât cât au înregistrat termometrele de la Stația Meteo din Piatra Neamț. În toată această poveste frumoasă a timpului, doar vântul năvalnic a mai „umbrit“ un pic din atmosfera de primăvară. Și romașcanii s-au bucurat de o zi caldă, cu 12 grade Celsius și un cer mai mult senin. Însă pe crestele semețe ale masivului Ceahlău, iarna încă trona fără probleme, fiindcă acolo temperatura aerului era de minus două grade Celsius, vântul sufla cu putere, viscolind zăpada. Tot pe munte, ieri dimineață era chiciură, iar grosimea stratului de zăpadă măsura 51 de centimetri. În țară, la Calafat se înregistrau 20 de grade Celsius, aproape ca într-o zi de vară.
Tot ieri, între orele 11 și 17, zona de munte a județului Neamț s-a aflat sub cod galben de atenționare nowcasting pentru intensificări locale ale vântului, care au atins și depășit la rafală 70…80 km/h, iar izolat 100 km/h.
Astăzi și mâine, timpul cald va continua în aceeași notă. La Piatra Neamț vremea va fi deosebit de caldă pentru luna februarie. La prânz, temperatura maximă a aerului va urca până la 14 grade Celsius. Cerul va fi variabil. Și vântul va avea unele intensificări izolate. Noaptea, temperatura minimă a aerului se va situa între 1 și 5 grade Celsius. Duminică va fi ceva mai rece.

V. ANDRIEȘ