Hrană sănătoasă, de calitate, menţine sănătatea şi încetineşte procesul de îmbătrânire
Există alimente, bogate în substanţe hrănitoare, recunoscute pentru efectele lor incontestabile asupra sănătăţii. Din această categorie face parte şi oul de prepeliţă. Comparativ cu oul de găină, cel de prepeliţă are o compoziţie mult mai complexă în principii active: Acesta conţine de 5 ori mai mult fosfor, de 7,8 ori mai mult fier, are de 6 ori mai multă vitamina B1 şi de 15 ori mai multă vitamina B2. Pe cât este de mic, oul de prepeliţă conţine întregul complex de vitamine: A, B, D3, E, alături de minerale esenţiale, precum calciu, zinc, potasiu şi sulf.
Efectele miraculoase produse de oul de prepeliţă în organism se datorează proteinelor de calitate superioară, glucidelor speciale nepericuloase în diabet sau în alte boli în care glucidele sunt interzise, aminoacizilor esenţieli şi factorilor antialergici. La fel de valoroase sunt şi enzimele anticolesterol, care curăţă vasele sanguine, inclusiv pe cele foarte fine, la nivel cerebral. Din aceste motive oul de prepeliţă este considerat un ou dietetic.
*Ajută inima, stimulează memoria, protejează celulele nervoase
Cura cu ouă de prepeliţă tratează multe afecțiuni şi îmbunătăţeşte calitatea vieţii bolnavilor cronici. Aceste tonice ajută inima să funcţioneze normal, previn degenerescenţa maculară, reduce riscul de cataractă. Revigorează organismul după perioade de stres şi de epuizare, îmbunătăţeşte funcţionarea organelor slăbite şi tonifică întregul organism.
Ouăle de prepeliță sunt recomandate după o intervenţie chirurgicală sau după un tratament chimioterapic. La toate categoriile de vârstă, oul stimulează memoria şi protejează celulele nervoase. O cură cu ouă de prepeliţă îmbunăţeşte digestia şi reglează aciditatea gastrică. Cura cu ouă de prepeliță vine în ajutorul viitoarelor mame, deoarece le ajută să nască mai uşor, iar după naştere pot să alăpteze un interval mai mare de timp.
Terapia cu ouă de prepeliță dă rezultate foarte bune şi în cazul bolnavilor de dischinezie biliară şi de ficat, dar și pentru bolnavii TBC. Pentru o vindecare sigură ţesuturile plămânilor trebuie îmbogăţite cu siliciu. Există o alternativă la îndemâna bolnavilor: pulberea de coji de ouă proaspete de prepeliţă.
Terapia cu ouă de prepeliță vine şi în ajutorul persoanelor supraponderale, care au probleme cu imunitatea şi cu nivelul crescut al zahărului din sânge.
În acelaşi timp, cura cu ouă de prepeliţă este indicată în afecţiuni circulatorii, gută, diabet, boli nervoase, astm broşic, rinită alergică, erupţii cutanate, tuse, sinuzită, eczeme, amigdalită, osteoporoză, spasmofilie, guşă, hipertensiune arterială, impotenţă sexuală.
*Cum consumăm ouale de prepeliță
În general, se poate înlocui un ou de găină cu 4-5 ouă de prepeliță, acestea din urma fiind mult mai mici. Putem folosi acest raport atunci când stabilim cantitatea de ouă consumată sau când înlocuim ouăle de găină cu cele de prepeliță în anumite retete.
Întrucât ouăle de prepeliță sunt foarte mici, trebuie să fim foarte atenți atunci când le fierbem, ca să ne asigurăm că nu se vor crapa. Punem apa într-o crăticioară și atunci când începe să fiarbă, lăsăm focul mic și punem ouăle de prepeliță cu ajutorul unei linguri de lemn pe fundul cratitei. Lasăm ouăle să fiarbă 2,5 minute dacă vrem ouă moi și 4 minute pentru ouă fierte tare.
Luăm ouale din cratiță, le punem sub un jet de apă rece și astfel se decojesc mai ușor. Se pot consuma consuma ca atare sau adăugate în salate ori alte preparate culinare.
Tina CONDREA