„Racordați“ direct la sursă, doi nemțeni riscă închisoarea

24/02/2017

*50 de nemțeni sunt cercetați, anul acesta, pentru furt de energie electrică

Doi localnici din comuna Tămășeni (zona Roman) au fost depistați conectați ilegal la rețeaua de energie electrică. Miercuri, 22 februarie 2017, în jurul orei 14, polițiștii Postului de Poliție Tămășeni au fost sesizați de către reprezentanții unei societăți de furnizare a energiei electrice că au găsit două branșamente ilegale la rețea. Polițiștii care s-au deplasat la fața locului au constatat, într-un caz, că la contorul de energie electrică montat pe stâlpul de beton din fața locuinței reclamatului a fost violat sigiliul, existând o intervenție neautorizată la rețea. „În celălalt caz, un bărbat din localitate este cercetat pentru faptul că acesta a intervenit la coloana din spatele tabloului de distribuție a energiei electrice, unde a legat două conductoare din aluminiu, astfel încât energia electrică consumată nu se înregistra în contor“, a declarat inspectorul Elena Bulgărea, ofițerul de presă al Poliției Neamț.

Prejudiciul creat urmează a fi stabilit de furnizorul de electricitate. Cei doi nemțeni au acum dosare penale pentru furt de energie electrică.

Acestea sunt doar două din cele 50 de cazuri depistate în primele două luni ale acestui an și aflate în lucru la poliție. „Conform articolului 92 din Legea 123/2012 privind energia electrică și gazele naturale, deteriorarea, modificarea fără drept sau blocarea funcționării echipamentului de măsurare a energiei electrice livrate ori modificarea fără drept a componentelor instalațiilor energetice constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, iar executarea sau folosirea de instalații clandestine în scopul racordării directe la rețea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă“, a precizat aceeași sursă.

În cazul consumului fraudulos de energie, toți consumatorii onești sunt afectați, pentru că aceste practici ilegale au consecințe directe asupra calității serviciilor de distribuție a energiei.

În plus, furtul de energie realizat prin intervenții neautorizate sau instalații improvizate poate genera accidente având consecințe deosebit de grave.

Cristina IORDACHE