Ovzul integral, alimentul care poate scădea semnificativ nivelul său
Colesterolul mărit reprezintă un nivel ridicat al grăsimilor în sânge. În urma analizelor sanguine care indică acest rezultat, medicul îți poate recomanda să faci anumite modificări în stilul tău de viață. Principalele schimbări pe care le recomandă specialiștii implică regimul alimentar, să faci mai multă mișcare și să renunți la vicii.
Micul dejun este poate cea mai importantă masă a zilei pentru că, în funcţie de alimentele consumate, organismul îşi poate asigura doza de energie de care are nevoie pe tot parcursul zilei. Dacă vrei să scazi nivelul de colesterol „rău‟, iată ce ar trebui să consumi dimineaţa! De regulă, felul alimentelor pe care le consumăm la micul dejun variază în funcţie de activitate din ziua respectivă sau de problemele de sănătate. Dacă vrei să scazi colesterolul „rău‟, trebuie să iei în calcul mesele regulate şi anumite alimente.
*Ovăzul îl poţi consuma în iaurt, în terci sau în smoothie-uri
La micul dejun obişnuim să ne răsfăţăm cu preparate dulci…Atunci, trebuie să ne gândim la ce alimente ar fi indicat să consumîm în caz de colesterol mărit. Lista include ouă, fructe, iaurt sau pâine prăjită. Cu atât de multe opţiuni, este greu să ştii ce ţi s-ar putea potrivi mai bine pentru sănătatea ta. Pentru a reduce nivelul colesterului rău, cel mai indicat aliment este ovăzul integral. Mai ales că, potrivit studiior recente, ovăzul integral reduce colesterolul „LDL‟ cu 4,2%, iar nivelul colesterolului total cu 3,8%, dacă este consumat regulat.
Iată și de ce este atât de benefic ovăzul integral pentru mențnerea nivelului de cholesterol, a sănătății organismului îmn general. Ovăzul conţine fibre care contribuie la eliminarea colesterolului „rău‟. Fibrele scad rata de absorbţie a grăsimilor, iar în acest fel, colesterolul nu ajunge în sânge.
Ia în calcul ovăzul tradiţional, tăiat cu lame de oţel, deoarece conţine mai multe proteine şi fibre şi are un indice glicemic mai scăzut, decât alte tipuri de ovăz! Îl poţi consuma în iaurt, în terci sau în smoothie-uri.
De asemenea, dacă ai colesterolul mărit, este bine să incluzi în alimentaţia ta şi alte cereale integrale, fructe şi legume, bogate în fibre. Îţi recomand să adaugi în cereale diferite fructe, nuci şi seminţe pentru a-i oferi corpului vitaminele, mineralele şi antioxidanţii de care are nevoie.
În plus, limitează aportul de carbohidraţi. Poţi asocia cerealele cu o sursă de proteine şi grăsimi sănătoase, cum ar fi: ouăle, iaurtul grecesc, laptele animal sau vegetal şi soia.
Tina CONDREA