Un loc de veci în Cimitirul Pietricica: 3.000 de lei la revânzare, aproape 400 lei cu „găzduire“ 7 ani

24/02/2017

* La „Eternitatea“ tarifele sunt aproape duble

Trăim vremuri în care fățărnicia îl așază pe om direct pe marginea gropii. La propriu. Pentru că sunt persoane dispuse să plătească pentru un loc de veci bani grei, chiar dacă-i împrumută sau îi are puși deoparte după ani buni de „strâns cureaua“. Iar până „închid ochii“, se ocupă de amenajarea „spațiului locativ post-mortem“ cu plăci de granit și raclă cum n-au văzut dușmanii.

Administrația cimitirelor din Piatra Neamț nu mai oferă de câțiva ani posibilitatea cumpărării locului de veci înainte de nefericitul eveniment, dar sunt pe piață vânzări la mâna a doua. Sunt persoane care au concesionat locuri cu mult timp în urmă și fie le-au „eliberat“ de „chiriași“ după 7 ani, fie pleacă din localitate și nu vor mai avea nevoie de aceste locuri de veci. Prețurile sunt destul de piperate, dar, cum se spune, „dacă n-ar fi cerere, n-ar fi ofertă“.

La mica publicitate poți găsi anunțuri pe alese. Cimitirul Pietricica – poziție centrală, 3.000 de lei locul. Sau… două locuri la 5.000 de lei. La „Borzogheanu“, locurile sunt mai… domnoase. Cu 5.500 de lei prinzi un singur loc. A fost „locuit“ o vreme, dar acum e liber.

Cimitirele din Piatra Neamț, Pietricica și Eternitatea funcționează în baza Hotărârii Consiliului Local 166 din 2002 prin care s-a aprobat regulamentul de funcționare al cimitirelor. La Pietricica mai sunt locuri disponibile, dar nu se dau decât în baza actului de deces. Iar tarifele pentru concesiune diferă în funcție de numărul de ani pentru care este solicitat. La care se adaugă tariful pentru săpatul gropii, introdusul sicriului și acoperitul, plus taxa anuală de administrare. Tarifele sunt expuse la intrarea în cimitir, pe ușa modulului în care se află un angajat al administrației. Taxa de concesiune pentru 7 ani este de 81 de lei, la care se adaugă 266 de lei operațiunile de înhumare enumerate mai sus și taxa anuală de 27 de lei. Concesionatul pe 25 de ani costă 318 lei. Tarifele nu au mai fost modificate din anul 2013.

Vlad Tudor, purtătorul de cuvânt al Primăriei Piatra Neamț, ne-a spus care sunt tarifele fără TVA. Ne-a declarat că așa primit informația, deci așa ne-o poate transmite, iar persoanele interesate își pot calcula singure tariful cu TVA… Și-acum urmează un șir de tarife cu virgulă:

„Concesiunea pe 7 ani la Cimitirul Pietricica este de 66,84 lei fără TVA, iar pentru 25 de ani este de 256,56 lei fără TVA. La cimitirul Eternitatea, reconcesiunea este tarifată la 111,11 lei fără TVA pentru 7 ani și la 479,69 lei fără TVA. Concesiunea la Eternitatea este de 223,13 lei fără TVA pentru 7 ani și 942 lei fără TVA pentru 25 de ani. Tariful de administrare pe un an este de 22,59 lei fără TVA. Tarifele au rămas aceleași din anul 2013 și deocamdată nu avem informații că vor fi modificate“, ne-a precizat Vlad Tudor.

Mai facem o precizare, prin care punctăm faptul că înhumarea în timpul weekendului vă costă la mult, respectiv 398 de lei (cu tot cu TVA – sic!) față de 266 lei de luni până vineri.

Geanina NICORESCU