DSVSA Neamţ a deschis, în pieţe, puncte de examinare trichineloscopică a cărnii de porc

07/12/2018

Anul acesta, analiza este taxată cu 9 lei

A început sezonul sacrificării porcilor pentru sărbători, astfel încât Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Neamt a deschis câteva centre de examinare trichineloscopică unde gospodarii pot efectua examinarea trichineloscopică a cărnii.
Aceste puncte de analiză a cărnii de porc sunt amenajate în sediile circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din Piatra Neamţ- în Piaţa Centrală, unde se poate suna pentru informaţii şi recomandări la telefoanele 0233.210848 şi 0729072179, la Tîrgu Neamt- în Piaţa Centrală, telefoane 0233.791404, 0742963450 şi la Roman, în Piaţa Ecaterina Teodoroiu, telefon 0740575338. Programul de lucru al acestor centre de analiză a cărnii este de luni până joi, între orele 8.30– 17, sâmbăta  8.30 – 16, iar duminică- între orele 8.30-14. Anul acesta, preţul aplicat la examinarea trichineloscopică este de 9 lei. Acest tip de analiză intră şi în atribuţiile circumscripţiile sanitare veterinare de asistenţă de la nivelul fiecărei comune, prin medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi.
Probele de carne trebuie recoltate din pilierii diafragmatici -“cei doi muschiuleți care ţin ficatul”, partea musculară a diafragmei -“ baiera unturii”, sau două bucăţi de coaste unite între ele din partea din faţă a animalului (coastele 3-4). Cantitatea de probă  trebuie să cântărească între 80 – 150 grame, subliniază specialiştii, pentru a vă garanta un examen de calitate şi pentru a nu fi respinsă examinarea.
“Sacrificarea porcilor şi consumarea lor în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave asupra sănătăţii consumatorilor. Se poate ajunge la îmbolnăvirea de trichineloză, ca urmare a  consumului de carne crudă sau insuficient preparată termic care conţine larve infestante. Nu trebuie consumată nicio parte anatomică din porcul crescut în gospodăriile particulare, până la efectuarea examenului trichineloscopic si comunicarea  rezultatului. Sacrificarea porcilor în gospodăriile populaţiei se realizează numai pentru consum familial, examenul trichineloscopic în aceste cazuri,  fiind efectuat în mod obligatoriu, de către proprietarii animalelor, în locaţiile stabilite şi special amenajate de către Direcţia Sanitară eterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Neamt. Examenul trichineloscopic este metoda principală de decelare a parazitului Trichinella spiralis din carnea de porc, mistreţ, urs, cal, parazit care poate provoca afecţiuni ce se pot finaliza chiar cu decesul persoanelor care au consumat carne infestată”, avertizează conducerea DSVSA Neamţ, prin Biroul Comunicare.
În afara tăierilor din gospodării pentru consumul familial, sacrificarea porcilor se va realiza numai în unităţi de abatorizare, autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea de porcine şi publicate pe site-ul ANSVSA, mai transmite DSVSA Neamţ. Cumpărătorii care aleg să îşi procure carnea de porc din pieţe trebuie să ştie că se va asigura necesarul de personal sanitar veterinar şi permanenţa acestuia se va realiza inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică.

Geanina NICORESCU