*Suma maximă: 15.000 euro *Plata se face în două tranșe *Sprijinul este integral nerambursabil
Dina acest an, fermierii nemțeni pot accesa fonduri europene nerambursabile pentru dezvoltarea exploatațiilor agricole de mici dimensiuni și orientarea lor spre producție de piață, nu doar spre autoconsum. Sprijinul se acordă sub formă de sumă forfetară pentru implementarea obiectivelor prevăzute în Planul de afaceri. Este vorba de continuarea unui mai vechi program de finanțare pentru dezvoltarea fermelor de semisubzistență. Atunci, la finanțare au intrat 732 proiecte nemțene, în valoarea totală de 5,49 milioane euro.
Era un sprijin de 1.500 de euro acordat în fiecare an, pentru o perioada de 5 ani. S-a înlocuit acea măsură cu una mult mai atractivă și pentru fermierii nemțeni. Cu suma de 15.000, plătită în două tranșe, se poate face o investiție mult mai rapidă, astfel încât fermierul respectiv să treacă de la o producție strict pentru consumul propriu la una pe baza căreia o parte din produse să fie comercializate și în piață.
*Plata în două tranșe
Beneficiarii acestei masuri de finanțare pot fi fermierii care dețin în proprietate sau folosință o exploatație agricola încadrata în categoria de fermă mică pentru o perioada de minimum 10 ani. Sprijinul public nerambursabil se acordă pentru o perioadă de maximum 3 ani, în sectorul pomicol fiind de 5 ani, iar procentul de finanțare nerambursabilă este de 100%. Deci micul fermier nu vine cu partea sa de contribuție financiară.
Sprijinul nerambursabil de maximum 15.000 euro pentru o exploatație agricolă se acordă în două tranșe. Prima va fi de 75% din cuantumul plății totale, care se achită la primirea deciziei de finanțare, iar diferența de 25% acordă în cel mult 3 ani de la primirea deciziei de finanțare. A doua tranșă de plăți se acordă numai dacă se constată că a fost implementat corect planul de afaceri până la acel moment.
Punerea în aplicare a planului de afaceri trebuie să înceapă în termen de cel mult 9 luni de la data adoptării deciziei de acordare a ajutorului financiar. Fondurile europene sunt destinate investițiilor pentru dotarea cu utilaje și echipamente performante în raport cu structura agricolă actuală. Vor fi finanțate și investițiile pentru modernizarea fermelor, în special a celor de dimensiuni medii, prin asocierea dintre fermele mici și medii.
Din suma totală alocată pentru această măsură din noul PNDR ar putea beneficia în jur de 10.000 de fermieri, la nivel național.