*În această vară: producțiile agricole, dijmuite serios de secetă
*În agricultura ecologică, 88 de producători și 3 procesatori
*27 produse tradiționale, 9 produse după rețete consacrate și 9 cu marca
„produs montan”
Direcția pentru Agricultură Județeană Neamț a organizat o conferință de presă, în care ing. Maricel Tălmăcel, director executiv al instituției, a prezentat realizările obținute din agricultura nemțeană, privite prin prisma obiectivelor prinse în programul de guvernare.
Au fost trecute în revistră programele inițiate de Ministerul Agriculturii și rezultate obținute în domeniul refacerii și extinderii sistemului de irigații, susținerii producției de tomate în spații protejate, dezvoltării raselor de suine românești Bazna și Mangalița în regim tradițional, activității de cercetare-dezvoltare în agricultură, încurajării agriculturii ecologice și a produselor tradiționale, sprijinirii colectării și comercializării lânii. S-a prezentat situația absorbției și accesării de fonduri europene, dar și recolta de cereale păioase 2018. N-a fost uitat nici noul program de încurajare a activităților din zona montană.
*Producții agricole, în vreme de secetă
În prima jumătate a acestui an și fermierii nemțeni au traversat una dintre cele mai dificile perioade din punct de vedere meteorologic, care au dijmuit drastic producțiile agricole recoltate în această vară.
La nivelul județului Neamț au fost afectate aproximativ 7697 ha, cu pagube estimate la aproximativ 12 milioane lei.
La grâu, fermierii nemțeni au obținut o producție medie de peste 4400 kg/ha, de pe cele 26.937 ha ocupate cu această cultură. Vorbim de producție medie, pentru că la societățile mari, care au aplicat agrotehnica modernă, producțiile medii de grâu la hectar sunt aproape duble. La TCE 3 Brazi, Agrosuind Secuieni și Tondra Agro Săbăoani s-a realizat o producție medie la grâu de 8000 kg/ha, la Tehnoind Ghigoiești -7000, iar la alte 5 societății producția medie de grâu a fost între 6000 și 7000 kg/ha. Dacă ne întoarcem în timp, vom obseva că producția medie de grâu la hectar la crescut de la 2.121 kg/ha în anul 1990 la peste 4000 în prezent. Producția totală de grâu, secară și triticale a crescut de la 70,5 mii tone cât s-a realizat în anul 1990 la 118,6 mii tone obținute în această vară. În condițiile în care suprafațele ocupate cu acest culturi au scăzut foarte mult, ca urmare a creşterii producțiilor medii la hectar. Cum s-a văzut, la grâu aproape că s-au dublat!
La orz, de pe cele 2.210 ha s-a obținut o producție medie de 4743 kg/ha, la orzoaică de toamnă s-a realizat o producție medie de 4234 kg/ha, de pe cele 734 ha ocupate cu această cultură. La rapiță, în cultură au rămas 10.397 ha, de pe care s-a obținut o producție medie de 1895 kg /ha, mai mică decât în ultimii doi ani. La mazăre, suprafețele au crescut de la 287 ha în anul 2016 la 973 ha anul trecut, iar acum suprafața cultivată a scăzut la 760 ha. Producția medie din această vară a fost puternic marcată de condițiile meteo nefavorabile.
*Minimis pentru tomate de seră și carne de porc
În anul 2017 au fost demarate programe pentru susținerea produselor deficitare, cum sunt tomatele și carnea de porc. În Programul „Tomata”, 34 de legumicultori nemțeni au livrat anul trecut cantitatea de 74. 729 kg de roșii obținute în sere și solarii, valoarea ajutorului de minimis plătit fiind de 458. 367,60 lei. În acest an, a crescut numărul legumicultorilor nemțeni înscriși în acest program, fiind acum de 56. Total din 12 legumicultori nemțeni deja au livrat pe piață în primul ciclu de producție cantitatea totală de 28 462 kg tomate, pentru care ajutorul de minimis cuvenit este de 165 574, 80 lei. La ceilalți 44 legumicultori nemțeni înscrişi în ciclul II, care au efectuat plantările, s-au început verificările începutului de rodire.
Ca urmare a implementării acestei scheme de ajutor, a crescut suprafața cultivată cu roșii de spații protejate de la 38. 023 m.p anul trecut la 54. 791 m.p. cât este în prezent.
Pentru creșterea în regim traditional a raselor de suine românești Bazna și Mangalița a fost instituită o schema de ajutor de minimis. La nivelul județului Neamț, prin această schemă de minimis, au fost solicitați 818 purcei din aceste rase care ar trebui livrați către cei 91 crescători-beneficiari înscriși. Din păcate, județul nostru nu deține nici un producător aprobat în program, ceea ce îngreunează considerabil livrarea de purcei către beneficiari de la producători din alte județe.
Un alt program elaborat de către Ministerul Agriculturii constă în sprijinirea colectării și comercializării lânii, pentru care se acordă un ajutor de minimis de un leu pe kilogram. Crescătorii nemțeni de ovine au depus 372 de dosare pentru subvenția la lâna, de la care au fost colectată cantitatea totală de 40,4 tone lână de către centrele de la Buhuși Fălticeni, la care sunt arondați oierii nemțeni.
*Agricultură ecologică, produse tradiționale
Prin Programul de încurajare a agriculturii ecologice se dorește creșterea suprafeței cultivate în acest regim la 500 000 ha la nivel național și înființarea unui laborator national pentru certificarea produselor ecologice și traditionale. Și nu în ultimul rând se vrea înființarea de centre de informare pentru producătorii interesați de înregistrarea produselor în schemele de calitate și a facilităților oferite operatorilor din agricultura ecologică.
În prezent, în agricultura ecologică nemțeană sunt înscriși 88 de producători și 3 procesatori, din mai multe domenii agricole, precum culturile de câmp, plante medicinale, pomi și arbuști fructiferi, fructe de pădure, plante de nutreț și creștera animalelor în regim bio.
Noile reglementări apărute în 2016 au diminuat drastic numărul produselor tradiționale, la nivel național. La ora actuală, în județul Neamț avem atestate 15 produse tradiționale din domeniul dulcețurilor și zacuștilor, alte 12 produse tradiționale fiind atestae din domeniul lactatelor. În plus, avem și doi agenti economici nemțeni cu 9 produse atestate ca fiind obținute după rețete consacrate românești. Un operator lucrează în domeniul lactatelor cu 2 produse atestate, iar celălalt are atestate 7 preparate din carne. Mai nou au apărut și cele 14 produse cu mențiunea ”produs montan”, etichetă aplicată pe ambalajele produselor din miere de albine, produse lactate și dulceață.
*Zona monată: alocare de 1 miliard de euro, timp de 10 ani
Prin programul de încurajare a activităților din zona montană se alocă 1 miliard de euro pe o perioadă de 10 ani, sumă ce va fi alocată din bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii. Finanțare prin care se va asigura dezvoltarea durabilă a resurselor muntelui, conservarea peisajului și a biodiversității, precum și dezvoltarea de activități economice specifice acestei zone.
În zona montană din România se găsesc 658 unități administrativ-teritorile, care iclud 3520 sate și 27 județe, printre care și județul Neamț. La nivelul județului nostru, din cele 83 unități administrativ-teritoriale 23 sunt în zona de munte, care dețin 28,7 % din suprafața agricolă și aproape 39 % din populația județului. Zona montană nemțeană include localitățile Piatra Neamț, Bicaz, Agapia, Alexandru cel Bun, Bicaz Chei, Bicazu Ardelean, Borca, Borlești, Ceahlău, Crăcăoani, Dămuc, Farcașa, Gîrcina, Grințieș, Hangu, Piatra Șoimului, Pîngărați, Poiana teiului, Tarcău, Tașca, Tazlău și Vînători-Neamț.
*Program de irigații, în zona Roman
În domeniul refacerii și extinderii sistemului de irigații, din acest an s-a intrat în cea de a doua etapă de dezvoltare, care se va derula până în anul 2020.
De reținut că, anul trecut, în sistemul de irigații ”Damienești” care deservește și fermieri nemțeni, a fost autorizată înființarea Organizația Utilizatorilor de Apă pentru Irigații ”Spiridonești” cu o suprafață amenajată de 895 ha, iar în acest an a fost aprobată transmiterea bunurilor din infrastructura secundară de irigații în proprietatea acestei organizații.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU