*Producțiile sunt mari și de calitate bună
Sparanghelul este o cultură mai nouă pentru agricultura nemțeană. Sparanghelul se dezvoltă optim pe terenurile bine aerate, cu un ridicat grad de drenaj. Se recomandă un pământ nisipos, pentru a asigura drenajul necesar. Cultura de sparanghel se poate înființa și pe terenuri argiloase, în pantă, care să nu permită apei să stagneze. Terenurile argiloase, bine pregătite de la început și bine întreținute pe parcursul culturii, oferă producții mari și de calitate bună.
Sparanghelul e bun ca aliment, dar și ca medicament. Are gust fantastic și efecte nemaipomenite asupra sănătății. Așa poate fi descris pe scurt sparanghelul, această legumă mai puțin cunoscută și consumată la noi în țară, dar atât de adorată de alte civilizații. Regele Ludovic al XIV-lea a dispus construirea de solarii speciale pentru a se bucura de sparanghel tot timpul anului, leguma căpătând astfel titulatura de „hrana regilor“.
Iată beneficiile consumului de sparanghel: detoxifiază, are proprietăți antiîmbătrânire, este considerat afrodiziac, protejează împotriva cancerului, ameliorează durerile și inflamațiile din corp, previne osteoporoza, reduce riscul de boli de inimă și malformațiile congenitale.
*Fertilizare înainte de plantare
Înainte de înființarea noii culturi de sparanghel, este necesar să se facă fertilizarea solului, preferabil cu îngrășământ organic. Terenul necesită o arătură adâncă de minim 60 de cm sau mai puțin adâncă, dar cu o trecere de scărificator la 70 cm pentru a aerisi bine terenul și pentru a produce drenajul necesar în vederea înființării culturii.
În cazul în care se procedează la înființarea culturii prin utilizarea rădăcinilor, se vor efectua șanțuri paralele la o distanță de circa 1,5 metri, cu o lățime de circa 60/70 cm și adâncime de 25/30 cm. În aceste șanțuri, se așază coroane care se acoperă treptat, în două-trei operațiuni, cu pământ, până la nivelul inițial al solului.
*Alegerea materialului săditor
Înființarea unei culturi de sparanghel se poate face prin răsaduri sau prin rădăcini, coroane cum sunt mai bine cunoscute. Pentru o bună productivitate, este extrem de importantă pregătirea solului. În cazul în care se utilizează răsad făcut „acasă“, pornind de la semințe, costurile sunt destul de reduse, dar metoda nu este rentabilă, deoarece nu există certitudinea calității materialului săditor. Sparanghelul este o cultură care poate ajunge la 10 ani de recoltă, motiv pentru care este indicat să fie cumpărate răsădurile direct de la un producător cunoscut.
Din păcate, nu sunt prea mulți furnizori de răsaduri de sparanghel, această cultură fiind foarte pretențioasă, mai nouă în zona noastră. Perioada optimă de plantare a răsadurilor este în luna mai.
În primii doi ani de plantare, nu trebuie recoltat prea mult, ci plantele trebuie lăsate să se dezvolte. Din al treilea an de cultură se poate începe recoltarea. Perioada de recoltare a unei plantații de sparanghel durează circa două luni pe an.