Terapii naturiste cu sulfina

11/09/2019

O plantă cu puteri miraculoase, bună de leac în mai multe afecțiuni

În vremea dacilor, remediu pentru ochi, bolile de minte şi insomnie

Sulfina este o plantă perenă care crește în zonele pietroase, la câmpie, deal și munte, prin fânețe, pe marginea drumurilor și a căilor ferate. Sulfina este numită popular floare de iarbă, floare de piatră, suluf, molotru sau solcină. Ca plantă medicinal, sulfina este folosită din vremuri de demult pentru tratarea afecțiunilor de stomac.

Sulfina este o plantă frumoasă cu tulpina dreaptă, ramificată, frunzele sunt trifoliate, lanceolate, verzi, au marginile dințate. Florile sunt mici și galbene, au miros deosebit, datorită lor planta este numită și sulfină-galbenă. Perioada de înflorire este în lunile iunie-septembrie.

În scop terapeutic, de la sulfină se recoltează inflorescența, care se pune la uscat pe coli în locuri uscate și curate, apoi se depozitează în pungi de hârtie. Nu este indicat să se culeagă plantele medicinale de la marginea drumurilor deoarece sunt acoperite de praf. Datorită cumarinei din plantă și produsul uscat are un miros plăcut și destul de intens.

*Regenerează celulele hepatice, scade tensiunea arterială

Ca leac popular, în vremea dacilor, sulfina era un remediu apreciat pentru ochi, pentru bolile de minte şi pentru insomnia. În medicina populară, sulfina era folosita ca protector psihic, lucru confirmat și de cercetările moderne. Bătrânele făceau o coroniță și o puneau la capul nou-născutului ca să fie ferit de sperietură și deochi. Femeile rupeau sulfina lunea, dis de dimineata, și-o puneau sub batic ca să fie ferite de dureri de cap și insolație. Demult, când încă nu existau produsele cosmetice, sulfina era pusă în dulapuri pentru ca hainele să fie ferite de molii și să capete miros placut.
În timp, faima sulfinei a crescut, cercetările au dovedit puterile miraculoase ale sulfinei în vindecarea insuficienţei venoase, reumatismului şi a afecţiunilor hepatice. 

Sulfină se asociază cu succes în tratamentul hepatitelor cronice, ciroză, afecţiuni ale rinichilor şi ale căilor urinare, artită, abcese, gingivite, astm, bronşite şi răni.

Sulfina regenerează celulele hepatice, scade tensiunea arterială, este un valoros antiseptic şi un antiinflamator gingival. Este și un excelent vasodilatator periferic. Sulfina este recomandată și în tratamentul varicelor. Planta are proprietăţi anticuagulante fiind indicată ca un remediu al hipertensiunii arteriale, care influenţează circulaţia periferică.