Suntem spre finalul recoltării porumbului. O primă constatare: producţiile medii la hectar sunt foarte bune. Producţii în creştere, pe măsură ce se intră cu combinele la recoltatul porumbului în exploataţiile agricole mari, unde se aplică agrotehnica modernă, se face agricultură „ca la carte”.
Recoltatul porumbului a început din lanurile aparţinând gospodăriilor populaţiei, care deţin o podere destul de mare din totalul sprafeţei ocupate cu această cultură. Aşa se explică de ce şi producţiile medii sunt mai mici. Explicabil, pentru că pe aceste terenuri s-a practicat mai degrabă o agricultură apropiată de cea de subzistenţă… Micii producători nu dispun de fondurile necesare pentru achiziţionarea de sămânţă de calitate, pesticide şi îngrăşăminte chimice. Şi nici nu dispun de dotarea mecanică de cel mai înalt nivel.
La nivelul judeţului Neamţ, anul acesta au fost cultivate aproape 61.200 ha. Porumb pentru consum şi de sămânţă. Acum, faţă de anul trecut, au crescut suprafeţele cultivate cu porumbul de sămânţă. Creşterea e de câteva sute de hectare. E un semn bun! Sămânţa autohtonă de porumb are căutare, dă roade mai bune pe pământ românesc.
De remarcat că suprafeţele totale ocupate cu porumb fac cât aproape o treime din suprafaţa arabilă a judeţului Neamţ.
*Producţii record, de 11.000 kg/ha
În debutul recoltrii porumbului, s-a început cu o producţie medie la nivelul judeţului de 4700 kg/ha, ajungând acum la peste 5000 kg/ha. O producţie mai mare decât media obţinută la nivel naţional. În România s-a prognozat o producţie bună de porumb, producţia medie fiind estimată la 4.450 kg/ha.
Vorbim de medie, pentru că există şi „vârfuri” în agricultura nemţeană. Ne referim la producţiile obţinute de societăţile agricole mari, care au ajuns şi la peste 11.000-12.000 kg/ha. Între acestea se numără şi SC „Tehnoind” Ghigoieşti SRL, o firmă cu state vechi în agricultura de performanţă. Societate care a fost înfiinţată în primăvara anului 1994, de doi parteneri, agricultori pasionaţi, pe numele lor Ioan Apetrei şi Adrian Alexa.
Cum de sunt posibile producţii de înalt nivel ne-a destăinuit Adrian Alexa. La „Tehnoind” Ghigoieşti, producţii foarte mari s-au obţinut şi la porumbul de sămânţă, cel care a intrat primul la recoltare. Producţia medie a fost de 6000 tone/ha. Dublă faţă de media realizată la nivelul judeţului. La porumbul de consum, pe suprafeţele necalamitate de gheaţă, producţia medie se ridică la peste 11.000kg/ha. Perfomanţă care a fost generată de executarea în timpul optim şi de calitate a tuturor lucrărilor agricole, folosirea de seminţe de calitate superioară certificată, fertilizarea cu îngrăşăminte chimice, erbicidare corespunzătoare, respectarea strictă a tehnologiilor de cultură, aplicarea tratamentelor împotriva bolilor şi dăunătorilor. A dat Dumnezeu şi apă, ploi cât şi când trebuia. Dacă dai pământului tot ce-i trebuie, atunci este şi el darnic cu truditorii lui!
Acestea sunt „ingredientele” reuşite agricole. Ingredinte care sunt bine ştiute şi de micii producători agricoli. Numai că insuficienţa resurselor financiare încă îi ţin departe de agricultura de înaltă performanţă.
*Producţii mari, preţuri mici
Productia de porumb din acest an e mai mare cu 20% faţă de cea din 2013. În timp ce producţia de porumb se anunţă mai bună decăt ce obţinută anul trecut, nu se poate spune acelaşi lucru şi despre nivelul preţurilor de vînzare. Daca anul trecut costurile cerealelor erau la un nivel scazut, de 50-60 de bani/kilogram, în acest an, preturile au coborât la 45-50 de bani/kilogram.
Potrivit statisticilor, în 2013, Romania s-a clasat pe locul al doilea în ceea ce priveşte producţia de porumb, ca suprafaţă ocupată. Dacă s-ar lua în calcul preţurile foarte mici şi s-ar analiza cât de profitabile sunt recoltele din acest an, am constata că România este pe ultimul loc. Este părerea specialiştilor agricoli, mari cultivatori de porumb. O dovedim cu cifre… europene.
*Ca randament, tot pe ultimele locuri în UE
Avem parte de un an agricol excepţional pentru majoritatea statelor membre, estimează Comisia Europeană, potrivit datelor din cel mai recent raport de monitorizare.
România a rămas, însă, şi în acest an, pe ultimele locuri la randamentul pe hectar la porumb şi grâu. Producţia de porumb la hectar este estimată, în România, la 4,45 tone, peste nivelul de anul trecut de 4,41 de tone la hectar şi cu 24,9% peste media ultimilor cinci ani, de 3,56 de tone la hectar.
Iată şi cine ocupă primele poziţii. Agricultorii din Olanda obţin o producţie de 11,92 de tone de porumb de pe un hectar, adică aproape de 3 ori mai mult decât un român. Pe locul al doilea la productivitatea la hectar este Belgia cu 11,89 de tone, iar grecii vor obţine aproximativ 11,38 de tone de porumb la hectar. Suntem cam prea departe de ei. Cultivăm mult, pe suprafeţe mari, dar strângem puţină recoltă de porumb boabe!
Tina CONDREA