S-a terminat recoltatul rapiţei, peste tot în judeţ. Trebuie remarcat faptul că, de câţiva ani, rapiţa a prins rădăcini şi în pământurile agricultorilor nemţeni. Fapt demonstrat că, an de an, suprafeţele însămânţate cu rapiţă a tot crescut, ajungând acum la exact 8574 hectare, la nivelul judeţeului Neamţ. Dar asta se poate vedea şi cu ochiul liber, primăvara, când încept să „îngălbenească” ogoarele, odatul cu înfloritul rapiţei. Acum nu mai este nici un firicel pe centimetrul pătrat, întreaga recoltă fiind dusă în spaţiile de depozitare ori vândută direct din lan.
*Recolta, mai mare decât cea estimată
Cum este recolta de rapiţă din acest an, ne-a spus Maricel Tălmăcel, directorul Direcţiei pentru Agricultură Neamţ: „Important e că s-a putut recolta rapiţa. Nu cu prea multe pierderi! La rapiţă, producţia estimată a fost de 2300 kg/ha şi s-a realizat o producţie medie de 2400. Societăţile mari, puterice, au obţinut şi peste 4000 kilograme de rapiţă la hectar. Este cultură rentabilă dacă se obţine o producţie de peste 3500 kg/ha.”
Datele oferite acum „bat” cele prognozate la începutul recotării de Vasile Balcan, directorul MARSAT Roman, cel care a adus rapiţa în judeţul Neamţ, a înfiinţat primele culturi, a contribuit la extinderea lor. Iată ce ne-a declarat atunci: „Producţia de rapiţă este bună, de peste 4000 kg la hectar. Anul acesta cu cultura de rapiţă se iese foarte bine. Recoltă ca în acest an, nu s-au mai obţinut de când se cultivă şi la noi rapiţă. Este producţia cea mai mare de până acum. Agricultorii au fost norocoşi.”
*Rapiţa, o cultură bănoasă
Se ştie deja foarte bine că rapiţa este o cultură bănoasă, care are desfacerea asigurată. Asta chiar înainte de se pune sămânţa sub brazdă. Pînă acum, în cea mai mare parte, dacă nu chiar în totalitate, recolta de rapiţă mergea la export. Acum, lucrurile s-au mai schimbat, în beneficiul agricultorului român, cultivator de rapiţă. Nu mai exportă materie primă brută, adică boabe de rapiţă, ci prelucrată. În plus, rapiţa este cultura care aduce primii bani în agricultură, într-un ciclu de producţie. Se vinde repede şi bine.
Acum, agricultorilor nu le mai rămâne decât să se gândească la viitoarea producţie de rapiţă, cea de la anul. Pentru că rapiţa nu este printre primele culturi agricole doar vara, la recoltare, ci şi toamna, la însămânţare.
Tina CONDREA