Elena Pleşca este o temerară într-ale agiculturii ecologice. Şi nu oricare, ci în pomicultură. Chiar de pe acum se poate mândri că este cea care pune bazele primei livezi ecologice din judeţul Neamţ. Ca să ajungă aici, îi trebuie carte, nu glumă! Dar şi foarte multă pasiune, curaj deosebit. Din fericire, le are pe toate cu prisosinţă!
* „Sunt printre norocoşii generaţiei mele”
Până la carte, în ascensiunea sa pe plan profesional şi personal, punctul forte al CV-ului să îl reprezită copii ei frumoşi şi foarte deştepţi. Cu care se mândreşte foarte tare. De altfel, cu asta a şi început discuţia noastră. Abia după asta a mai „desconspirat” câte ceva din cariera sa, dar şi din viaţa de familie.
„Sunt inginer agronom din 1995, am terminat Facultatea de Agronomie cu 9,66. Sunt printre norocoşii generaţiei mele, pentru că am putut să lucrez în domeniu agricol. Am început activitatea la Staţiunea de Cerceare a Sfeclei de Zahăr Roman. Am încercat apoi şi alte diverse provocări. Nu în domeniu agricol. După care m-am apucat de agricultură, adică m-a întors la meseria de bază, împreună cu soţul meu Marius Pleşca. De altfel, amândoi suntem norocoşi generaţiei noastre. În 2015 vom avea întâlnirea de 20 de ani de la terminarea facultăţii. Sunt tare curiasă să văd câţi dintre foştii colegi chiar lucrează în agricultură.”
*Plantaţie de 30 ha cu cireşi ecologici
După mai multe încercări şi reuşite, s-a orientat spre un domeniu nou: agricultura ecologică. Un sector de care s-a simţit atrasă, crede că i se protriveşte cu adevărat, un domeniu în care ştia sigur că va reuşi. Nu s-a înşelat nici o clipă! Dovadă că, acum, este inginerul agronom care înfiinţează prima livadă ecologică din judeţul Neamţ. Pe moment urmează toţi paşi care trebuie făcuţi pentru ca cireşele sale să fie etichetate ca fiind ecologice.
„Cum se întâmplă în zilele noaste, şi cu bune şi cu rele, încercăm să punem „pe picioare” această plantaţie de 30 de hectare cu cireşi ecologici. Deşi încă nu avem livada, ne gândim de de pe acum să facem şi procesarea fructelor. Am văzut că trendul de agricultură ecologică a început să se contureze şi la noi. E de preferat să dai câţiva bănuţi în plus, dar să cumperi un fruct mai apropiat de cel natural.”
*Terenul ales, numai bun de livadă!
Locul pentru livada ecologică de cireşi a fost ales cu foarte mare grijă, aşa cum face un adevărat specialist agricol. Ai nevoie un anume tip de sol, de un teren cu o anumită înclinare şi expunere la soare. Asta dacă vrei să obţii producţii mari, de cea mai bună calitate: „Locul pentru viitoarea livadă ecologică n-a fost ales la întâmplare. Am preluat un sediu şi terenul pe care era o plantaţie viticolă care a aparţinut fostului IAS Cuci, din comuna Bozieni. Acum via este defrişată în totalitate. Pregătim terenul, suntem în perioada de conversie, adică de trecere de la agricultura tradiţională la agricultura ecologică.”
*Livadă pentru fiu, viitor inginer agronom
Trecerea de la agricultura clasică la cea ecologică durează 3 ani, timp în care doar „se bagă bani” în pământ, fără să iasă nici un venit. Dar familia Elena şi Marius Pleşca, unul inginer agronom şi celălalt inginer horticol, nu-şi pierde răbdarea, aşteapă cu încrede ca livada ecologică să intre pe rod. Până să se coacă cireşele ecologice, ei „coc” în gând şi alte proiecte viabile legate de livadă: sectorul de procesare. Şi nu doar atât. Se gândesc la brand-ul, marca sub care să-şi vândă produsele, toate ecologice. Fructe proaspete ori procesate.
Şi mai au un gând, nemărturisit nouă! Dar pe care l-am intuit. Fiul lor, Ciprian, acum elev eminent la Liceul „Petru Rareş” din Piatra Neamţ, vrea să devină inginer horticol, la fel ca şi tatăl său. Până să-şi defintiveze studiile, livada ecologică va fi deja intrată pe rod. Pentru mezina Lia, de numai un an şi trei luni, părinţii vor avea suficient timp să „pună pe picioare” o nouă afacere. Poate tot o livadă ori se vor orienta după înclinaţiile micuţei Lia, atunci când îi vor descoperi pasiunile.
Tina CONDREA
Foto: Sorin PRUTEANU