Plante de apartament: cercelușul

18/10/2018

*Crește în ghiveci ca planta curgătoare, arbust sau bonsai
*Înflorește abundent primăvara și toamna, în petale de gală

Cercelușul este o floare frumoasă, delicată şi lipsită de pretenţii, fiind o excelentă plantă decorativă. Adesea este numită planta cu cercei magici sau floarea cu aspect de balerină. Speciile de cerceluș cu flori portocalii sau roşii sunt mai rezistente la căldură, decât cele cu flori albe sau albastre. Cercelușul poate fi crescut în ghiveci ca plantă curgătoare, arbust sau chiar bonsai. Planta este încântătoare în coşuri suspendate.
Planta înflorește abundent primăvara și toamna, când temperaturile sunt mai scăzute, iar răcoarea dimineților înviorează florile îmbrăcate în petale de gală.
În timpul caniculei din iulie şi august, planta face mai puţine flori sau chiar refuză să mai înflorească. Cercelușul se simte excelent la o temperatură de maximum 24 de grade Celsius, de aceea este bine să o ţii departe de soare, la o fereastră orientată spre vest sau nord. Nu îi place nici căldura, nici umiditatea, iar specialiştii ne recomandă să udăm pământul doar după ce s-a uscat bine.

*Nu are nevoie de îngrijiri speciale

Cerceluşul este o plantă uşor de crescut în balcoanele umbrite şi mai ales în zonele montane. În februarie este bine să o muţi în alt ghiveci, puţin mai mare, într-un pământ cu Ph neutru, bogat în humus. Iarna, când îţi pierde frunzele, este bine să păstrezi în camere răcoroase. Până primăvara, când apar muguri noi de frunze, ud-o numai o dată pe săptămână. Dacă muţi ghiveciul prea des, bobocii se ofilesc şi cad înainte să se deschidă.
Primăvara şi vara, se rupe vârful ramurilor tinere care deja au avut flori, pentru a ramifica planta. Cu cât este mai bogată în ramuri, cu atât va fi mai bogată şi în buchete de flori. Nu tăia tulpinele fragede cu foarfeca sau cuţitul. Este bine să le rupi cu mâna, la 2 cm de locul în care vrei să apară noile ramuri. Fiecare tulpină poate fi scurtată de două sau chiar trei ori în perioada caldă. Nu arunca vârfurile rupte de tulpini. Le poţi pune într-un ghiveci cu turbă să prindă rădăcini. Butaşii trebuie să aibă câte două sau trei perechi de frunze.
Este bine să tratezi planta cu o soluţie hrănitoare, odată la două săptămâni, în cursul verii, chiar dacă nu înfloreşte. Toamna te va răsplăti cu cerceluşi bogaţi, plini de culoare, care atârnă delicat de ramurile tinere. Periodic, planta se curăță de frunzele moarte sau vestejite, precum și de florile ofilite și uscate.

Tna CONDREA-ZĂPODEANU