PENTRU VIITORUL BUCĂTĂRIEI: PERILLA

06/05/2019

Urzica din Coreea a fost aclimatizată și în România

Plantă alimentară, aromatică, medicinală și farmaceutică

O plantă asemănătoare urzicii, gustoasă dar şi cu proprietăţi medicale, ar putea ajunge un ingredient nelipsit din bucătăria românească. Pentru aroma sa specială, poate fi folosită în aproape orice preparat culinar, inclusiv la sarmale. Planta se numeşte perilla şi a fost adusă din Coreea pentru aclimatizare. Venită tocmai din estul îndepărtat al Asiei, planta care creşte în formă de tufă, înaltă chiar şi de doi metri, are toate şansele să intre pe lista verdeţurilor preferate de gospodinele din ţara noastră. În Coreea sau China, perilla este folosită ca plantă alimentară. Fiind foarte apreciată şi ca plantă condimentară şi aromatică, pentru că toate organele vegetative aeriene ale plantei degajă o aromă plăcută, o aromă fadă, dulce, foarte plăcută. E greu de asociat ca aromă cu ceva existent la noi. Are o aromă cu identitate clară, dar foarte plăcută. Pentru consum, lăstari, frunze și semințe De la perilla sunt utilizate lăstarii, frunzele, seminţele, cam toate părţile aeriene. Frunzele sunt folosite la salate, iar în zona asiatică, gospodinele le folosesc la un fel de sărmăluţe, dar umplute numai cu orez, aşa cum sunt foile de viţă de vie la noi sau de varză. Nu este exclus ca în viitor acestea să fie apreciate şi în bucătăria noastră, pentru sarmale. Perilla poate fi consumată în stare crudă, dar şi procesată la temperaturi mari. Recomandate pentru consum în alimentaţie sunt în special frunzele mari, cărnoase şi de o culoare verde intens. Urzica asiatică este bună în salate dar ar putea fi folosită cu succes şi la prepararea tradiţionalelor sarmale româneşti, cărora le-ar da o aromă specială. Perilla are multiplele proprităţi farmaceutice, aromatice și medicinale. Asiaticii folosesc perilla foarte mult ca plantă aromatică, dar şi ca plantă medicinală, eficientă în diverse afecţiuni interne, imunitate, dar și pentru inimă. Din perilla se extrage un ulei alimentar dar şi tehnic, folosit în parfumerii, la fabricarea lumânărilor aromatice. Poate fi cultivată de oricine, pe câmp sau în sere și solarii Odată ce procesul de aclimatizare la noi s-a încheiat, perilla va putea fi cultivată de oricine, în câmp sau în sere și solarii. Trebuie ştiut că planta înfloreşte şi produce seminţe destul de târziu. Se comportă ca o plantă tardivă lucru care o face valororasă din punct de vedere alimentar, pentru că asigură frunze proaspete şi lăstari cruzi pe toată perioada verii. Cultura poate fi înfiinţată atât prin însămânţare directă, cât şi prin răsad. Specialiști recomandă răsadurile, caz în care distanţele de plantare sunt ceva mai mari, la 1,20 metri între rânduri şi 50 centimetri între plante, pe rând, ca să se poată dezvolta foate bine. Perilla este o plantă viguroasă, ce atinge o înălţime de până la un metru şi jumătate în câmp, iar în spaţii protejate depăşeşte doi metri înălţime. Este o tufă puternică, cu o tulpină chiar uşor lemnoasă la bază şi mulţi lăstari laterali. Seamănă oarecum la frunze cu urzica noastră, dar cu frunza mult mai mare şi ceva mai bogată. Este zimţată pe margine, ca şi urzica noastră. Este interesantă pentru că are vigoare, potenţial mare de producţie, dacă este bine îngrijită. Se pot obţine peste 35 de tone de masă vegetativă la hectar, ceea ce este mare lucru. La o plantă de genul acesta, aromatică, de regulă, se obţin până la 18 tone de masă vegetativă la hectar.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU

< Articolul anterior
Ierburi uitate: calcea calului