Momentul potrivit Itzac Miron, psiholog

20/02/2015

Momentul potrivit este un loc sau un moment în care te afli și poate avea o influență pozitivă sau negativă asupra ta, în mod activ sau pasiv. Se spune că trebuie să aștepţi ”după momentul potrivit”. Că nu trebuie să forţezi lucrurile. Dar niciodată nu se spune când e momentul potrivit. Cât trebuie să aștepţi pentru ca acesta să vină? De unde vei şti când vine el?

Pentru că și momentele potrivite trec. Așa cum trec oamenii prin viața noasră, așa cum trecem noi prin viață și tot așa cum trec toate. Iar timpul nu așteaptă după noi și nici nu ține cont de planurile noastre care e posibil să nu se realizeze niciodată. Așadar, nu noi alegem momentele potrivite, ele ne aleg pe noi. Noi alegem doar dacă profităm de ele sau mai așteptăm ceva ce e posibil să nu apară niciodată.
Exemple de momente potrivite: atunci când surprinzi o priveliște cum rar se poate vedea ( de exemplu: momentul în care Vaticanul a fost lovit de trăsnet nu o dată, ci de două ori, la câteva ore după demisia șocantă a Papei Benedict al XVI-lea. Momentul, numit de multi “înfricoșator”, a fost surprins de Filippo Monteforte, de la AFP ) sau “Soldați răpuși pe câmpul de luptă, în bătălia de la Gettysburg, Pennsylvania”, Mathew Brady, 1863. Este una dintre primele fotografii de război din lume. Există și cazuri în care cineva, în mod intuitiv, a preferat să schimbe mijlocul de transport în ultimul moment către biroul său. Alegând un alt autobuz, aude că primul a fost ținta unui atentat.
Momentul potrivit e atunci când poți să-ți dai seama că ai de ales între a trăi momentul potrivit și a așteptăm momentul potrivit.
Toate momentele potrivite ne dau posibilitatea să rămânem cu ceva în urma lor. Cu ce vom rămâne? Vom afla doar dacă trăim momentul potrivit atunci când apare, cu încrederea că vom scoate tot ce-i mai bun din ceea ce are să ne ofere.