Duminică, la orele 16.00,va avea loc, la sala „Calistrat Hogaş” a Consiliului Judeţean Neamţ, spectacolul „De Dragobete, iubeşte româneşte”, organizat de Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”.
Cursanţii de la clasa de canto coordonată de Georgiana Axinte-Şerban şi cei de la clasa de dans popular, coordonată de Claudiu şi Ion Luchian vor celebra sărbătoarea autentică a iubirii în satul românesc, în cadrul unui spectacol folcloric dedicat sărbătorii Dragobetelui.
Intrarea este liberă.
Sărbătorit, pe vremuri, în preajma zilei de 1 martie, Dragobetele se mai numea, în popor, Cap de primăvară sau Logodnicul Păsărilor. După toate probabilităţile, luna februarie era considerată lună de primăvară, ziua de 24 fiind începutul anului agricol (sau ziua ieşirii ursului din bârlog).
În vechime, bătrânii credeau că Dragobetele inspiră femeilor şi fetelor încredere şi dragoste curată şi le ajută să-şi găsească ursitul. De aceea, în această zi, fetele şi băieţii din satele româneşti se îmbrăcau în haine de sărbătoare şi, dacă vremea era bună, se adunau în cete, ieşind în luncă sau la pădure.
Etnologul şi folcloristul Simeon Florea Marian consideră, în studiul său, „Sărbătorile la români”, că Dragobetele era „o zi frumoasă de sărbătoare pentru băieţii şi fetele mari, ba chiar şi pentru bărbaţii şi femeile tinere. Cu toţii aveau credinţa nestrămutată că dacă ţin această sărbătoare, vor avea partea de dragoste, vor fi îndrăgostiţi pe toată durata acelui an, interval în care vor fi îndrăgiţi şi iubiţi de toată lumea”.
Irina NASTASIU