Lansare de carte: „Valori și destine din Borca – Neamț“

24/10/2015

 

Valori si destine BorcaLuni, 26 octombrie, la Căminul Cultural din Borca, va avea loc, la ora 12.00,  lansarea celei mai noi cărți scrise de profesorul Gheorghe Țigău, „Valori și destine din Borca – Neamț“. Lucrarea a apărut de curând la Editura „Nona“, evenimentul editorial fiind organizat de Centrul pentru Cultură și Arte Carmen Saeculare.

Deși de loc din Rucăr (Argeș), profesorul Țigău s-a îndrăgostit iremediabil de plaiurile nemțene, de „codrii seculari și pajiștile înmiresmate“.

Timp de șapte ani și jumătate a predat cursuri de limba română la Liceul din Borca (instituție la care a deținut și funcția de director adjunct). Ocazie tocmai bună pentru a cunoaște, a se apropia și a empatiza cu oamenii locului, „oieri, plutași, lucrători ai pădurii, vânători, pescari, meșteșugari, lăutari, rapsozi, intelectuali și oficialități“, pe care îi apreciază a fi „gospodari tot unul și unul“.

Pentru că „mi-e dor neîncetat de Borca, de locuri și de oamenii fără seamăn“, profesorul Gheorghe Țigău cuprinde în cartea sa o seamă de portrete ale unor oameni frumoși la suflet. Este trăsătura comună a personajelor cuprinse în cele aproape patru sute de pagini. Pe calea lecturii, cititorul se întâlnește cu ingineri, economiști, preoți, militari de carieră, învățători, filozofi, profesori, istorici, actori, cercetători, arhitecți-restauratori, poeți, chimiști.

În loc de concluzie, autorul se destăinuie: „Revin adesea acolo, pentru a mă revigora trupește și sufletește, dar și pentru osteneala de a mă înălța moral“.

Gheorghe Țigău s-a născut la 18 octombrie 1944, în Rucăr-Argeș, într-o familie țărănească numeroasă. În 1967, a absolvit facultatea de Filologie a Universității din București, unde a audiat cursuri ale lui George Călinescu și a avut ca profesori, între alții, pe Al. Rosetti, Iorgu Iordan, Mihai Pop, Al. Piru, Zoe Dumitrescu-Bușulenga și Ovidiu Drimba.

A fost profesor filolog și director al Liceului „Mihail Sadoveanu“ din Borca-Neamț, inspector școlar și, din nou, profesor, la Școala „Elena Cuza“ din Piatra Neamț.

A publicat cărți de literatură populară, manuale auxiliare de specialitate, studii, note și comentarii din varii domenii (lingvistică, filologie, pedagogie, viață socială).

Colaborarea sa cu periodice locale, regionale și naționale au alcătuit o prezență constantă și coerentă în analiza problemelor culturale și lingvistice românești. Articolele și comentariile din domeniul lingvisticii, filologiei, folclorului, pedagogiei și a vieții publice au facilitat participarea sa la proiecte precum crearea de manuale școlare și culegeri de folclor.

Profesorul Gheorghe Țigău este autorul mai multor lucrări apărute în decursul timpului, dintre care se disting „Floarea de fragă și șoimul“ (lucrare realizată împreună cu profesoara Ermina Dobreanu), „Lecturi pastelate“ (ambele la Editura „Nona“), „La fântână, la izvor“, „La pârâul Dorului“ sau „Monografia Liceului «Mihail Sadoveanu», Borca“.

Irina NASTASIU