*O mină de sănătate, proprietăți curative imbatabile
Merişorul sau afinul roșu este un arbust sub formă de tufă înaltă. Creşte în zonele de munte, la peste 1.300 m altitudine, pe pajişti şi în luminişuri. Motiv pentru care merișorul mai este denumit și elixirul ascuns în munți. Merișorul are tulpini ramificate şi frunze alungite, mai rotunjite spre vârf, mai închise la culoare pe faţă superioară. Florile cresc pe vârfuri, grupate câte douã-trei, au formă de clopoţei şi culoare alb-roz,cu câte cinci petale unite. Fructele sunt mici, zemoase, albe la început şi roşii ulterior. De la merişor se recoltează fructele, în perioada de toamă, până târziu spre iarnă.
Cu un continut important de proteine, provitamina A, vitaminele B1, B2 si C, saruri minerale si zaharuri, fructele de merișor, proaspte sau uscate, pot fi consumate ca atare, dar și folosite la prajituri sau dulcețuri. Merișorele și afinele sunt cele mai sănătoase fructe de pădure. Sunt bogate în substanțe antiinfecțioase care le conferă proprietăți curative imbatabile. Fie că sunt consumate proaspete sau uscate, fructele de merișor sunt o mină de sănătate pe care nu ai voie s-o ocolești.
*Proprietăți și efecte terapeutice
Merişoarele sunt considerate încă din vechime tratamente miraculoase pentru numeroase boli, cu precădere cele ale tractului urinar. Impactul lor benefic a fost descoperit de către strămoşii noştri şi confirmat în zilele noastre prin studii specializate.
Fructele de merișor conţin glucoză şi fructoză, sunt bogate în minerale esenţiale şi acizi organici, printre care şi vitamina C. Au conţinut mare de antocianine antioxidante şi de proantocianine. Ca remediu fitoterapeutic, merişorul are proprietăţi antiinflamatoare, antiseptice, astringente, diuretic, astringent, provoacă transpiraţia. Merişorul este utilizat în tratarea inflamaţiilor urogenitale, cum sunt: cistite acute şi cronice, uretrită, leucoree, pielonefrită.
Flavonoidele și saponinele conținute în frunzele și fructele de merișor au o puternică acțiune diuretică, curățând rinichii de microlitiaza, fiind un bun ajutor pentru eliminarea calculilor. Taninii au o puternică acțiune antibacteriană la nivelul intestinului și o acțiune astringentă, care normalizează tranzitul intestinal.
Sucul de merişor este folosit pentru prevenirea aglomerării de bacterii printre dinţii, cauza formării tartrului şi a cariilor dentare. Vitamina C din fruct, împreună cu mineralele antioxidante, poate preveni gripa şi guturaiul.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU