Patru elemente de muniție descoperite în jumătate de oră

21/09/2018

Echipa pirotehnică a pompierilor din Nemț a fost solicitată, în dimineața de 20 septembrie, pentru ridicarea și asanarea a două proiectile și lovituri de artilerie în pădurea din comuna Ion Creangă și la o carieră de pământ din comuna Doljești, sat Buruienești.
Prima solicitare s-a făcut la ora 9.34, când Dispeceratul integrat ISU – Ambulanță al județului Neamț a fost anunțat, prin Sistemul național unic pentru apeluri de urgență „112”, despre faptul că în pădurea Arinosu din localitatea Ion Creangă a fost descoperită muniție neexplodată. La locul intervenției s-a deplasat echipa pirotehnică cu o autospecială pentru intervenții pirotehnice, care au ridicat două proiectile perforante trasoare cal. 47 mm provenite din Al Doilea Război Mondial, în vederea depozitării şi, ulterior, a distrugerii. Muniția a fost descoperită de un bărbat, în vârstă de 50 de ani, în timp ce efectua lucrări de exploatare a masei lemnoase. Echipa pirotehnică a verificat zona cu detectorul de metale pe o suprafaţă de 300 metri pătrați şi nu a mai descoperit alte elemente de muniţie.
La ora 10.01, Dispeceratul integrat ISU – Ambulanță al județului Neamț a fost anunțat, prin Sistemul național unic pentru apeluri de urgență „112”, despre faptul că și în comuna Doljeşti, sat Buruieneşti a fost descoperită muniție neexplodată. La locul intervenției s-a deplasat echipa pirotehnică cu o autospecială pentru intervenții pirotehnice, care au ridicat două lovituri acuplate de artilerie cal. 57 mm provenite din Al Doilea Război Mondial, în vederea depozitării şi, ulterior, a distrugerii. Muniția a fost descoperită de un bărbat, în vârstă de 19 de ani, în timp ce efectua săpături în cariera de pământ de pe raza satului Buruieneşti. Echipa pirotehnică a verificat zona cu detectorul de metale pe o suprafaţă de 200 metri pătrați şi nu a mai descoperit alte elemente de muniţie.
Geanina NICORESCU