Famacia verde: plante pe post de calmant!

05/03/2018

*Pot înlocui medicamentele cu efect antiinflamator

Utilizarea frecventă a antiinflamatoarelor pentru calmarea durerilor poate avea efecte secundare, iar studiile au arătat că acestea cresc riscul unor boli cardiovasculare precum infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral. Prezentăm câteva plante cu proprietăți antiinflamatoare, pot constitui remedii naturale cel putin la fel de eficiente ca și medicamentele. 

*Plante-medicamentAroma distinctă a piperului negru este dată de piperina, dovedit a fi antiinflamator extrem de eficient. Piperina inhibă manifestarea unei gene asociate artritei și răspândirii cancerului. Piperina scade producția prostaglandinei reducând inflamația și reduce semnificativ percepția durerii.

Mușetelul este recomandat în multe scrieri pe parcursul istoriei drept un remediu al inflamației gurii. Uleiul de mușetel conține bisabolol și camazulena, substanțe care reduc inflamația. În mușetel sunt prezenți oxizi bisabolol, famesen și spiro-eter, cu proprietpți antiinflamatoare și antispastice.

De secole medicina tradițională se bazează pe proprietățile antiinflamatoare ale ghimbirului, care diminuează durerea asociată cu boala inflamatorie clasică. În același timp, substanțele din ghimbir micșorează senzația de greață, vărsăturile și alte probleme ivite la stomac.

Ceaiul verde conține polifenoli, micronutrienți care previn anumite mecanisme ale unor boli. Principalul micronutrient este galat epigallocatechin cu reale proprietăți antiinflamatorii și anticancerigene. Este folosit în reducerea inflamațiilor la nivelul tractului digestiv, reduce inflamațiile gastro-intestinale asociate bolii Crohn și colita ulceroasă. Ceaiul verde este recomandat în artrită, reducând odată cu inflamația și distrugerea cartilajelor.

Producatorii de alimente adaugă curcuma (turmeric) în produsele preparate pentru a da o culoare gălbuie acestora, însă terapeuții o folosesc de peste 4.000 de ani în tratarea problemelor digestive în în lupta împotriva infecțiilor. Curcumina din turmeric este un antioxidant care elimină radicalii liberi din organism, reducând doua dintre enzimele care provoacă inflamația.
Aloe vera reduce inflamația și durerile. În același timp ajută și la refacerea stratului epitelial. Gelul cu aloe este superior cremei cu hidrocortizon unu la sută. Semințele de țelină reduc inflamați, acționând asemeni unui diuretic. Acestea sunt extrem de eficiente și în tratarea artritei și gutei.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU