*Cel mai sănătos tip de carne, sărac în grăsimi
Ferma de curcani poate fi o afacere de success, chiar dacă efectivul de păsări nu este mare. De departe, cei mai profitabili sunt hibrizii de carne care ating greutăți impresionante într-un timp foarte scurt. Condiția este ca păsările să fie hrănite corect pentru că pe piață a rămas loc doar pentru fermierii care produc carne ”curată”. Fermierii care vor să investească în creșterea curcanilor, trebuie să plece de la premisa că vor să ofere clienților lor doar mâncare sănătoasă.
Carnea și ouăle sunt produsele prin vânzarea cărora sunt generate încasările în economia unei ferme de curcani. Dacă sunt asigurate condiții optime, o curcă poate produce 200 de ouă pe an, începând cu vârsta de 6 luni.
De reținut că investiția într-o fermă de curcani este mai mare decât într-una de găini ouătoare sau pui de găină.
*Carnea de curcan, cea mai sănătoasă
Că este sănătoasă, are puţine calorii, o găsim drept recomandare în mai toate dietele, este potrivită în alimentaţia persoanelor cu probleme de sănătate şi este în acelaşi timp recomandată şi în alimentaţia copiilor după primele luni de viaţă. Consumată în cantităţi obişnuite şi preparată corespunzător, carnea are numeroase beneficii asupra organismului.
Carnea de curcan este considerată a fi una dintre cele mai sănătoase tipuri de carne. Acest sortiment este sărac în grăsimi, motiv pentru care este recomandată pentru consumul zilnic. Specialiștii în nutriție spun că pieptul din carne de curcan, indiferent că va fi fiert sau prăjit, are aproape jumătate dintre caloriile celui de pui.
Substanțele nutritive pe care le asimilăm în urma consumului de carne de curcan (acid folic, B, B1, B6, zinc, potasiu) ajută la prevenirea problemelor cardiovasculare, întărește imunitatea și favorizează procesul de vindecare al organismului.
Carnea de curcan, consumată pe perioada sarcinii, oferă protecție împotriva defectelor la făt și este și un bun aliat împotriva cancerului.
*Hrana – secretul reușitei într-o astfel de afacere
După greutatea corporală, curcanii se împart în rase grele, semigrele și ușoare, în timp ce clasificarea după conformație are în vedere pieptul păsărilor: cu piept lat sau cu piept înalt.
Sunt tot mai frecvente fermele mici și mijlocii de creștere a păsărilor, iar la aceastea sunt promovate mai ales rasele grele de curcani, așa cum este „Bronzata Ameliorată” și „Bronzata cu pieptul larg”. Prima are culoare bronzată și oferă curci ce ating 10-15 kilograme, în timp ce curcanii pot avea 20 de kilograme. Producția de ouă la „Bronzata ameliorată” este redusă, de cel mult 70-75 pe an.
Rasa „Bronzată cu pieptul larg” este foarte des întâlnită și în fermele din SUA, de unde a fost adusă și la noi. Se remarcă printr-o dezvoltare foarte bună a mușchilor pectorali. Curcile pot atinge greutatea de 18 kilograme, în timp ce curcanii au 23-25 de kilograme.
Hibrizii curcanilor de carne reușesc ușor să atingă greutăți de peste 25 de kilograme cu același tip de furajare care se practică și pentru rasele obișnuite.
Hrana curcanilor este, de departe, secretul reușitei într-o astfel de afacere. Ea poate fi furaj concentrat, achizitionat din comert, sau hrană naturală și bio, preparată în propria gospodărie. Cele mai multe crescătorii intensive de curcani apelează la furajul starter pentru pui. Indiferent de hrana aleasă, acesta trebuie să fie cât mai variată pentru a asigura o paletă largă de vitamine, minerale și nutrienți.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU