Expoziție de pictură pe sticlă Petru Vamanu, la Galeria „Lascăr Vorel“

07/02/2017

Galeria de Artă „Lascăr Vorel“ a Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Piatra Neamț găzduiește, în perioada 6-20 februarie, expoziția Pictură pe sticlă a artistului pietrean Petru Vamanu.

Preocupat de mai mulți ani de tehnica picturii pe sticlă, Petru Vamanu vine de data aceasta cu o inovație, ieșind din spațiul plan cu un al doilea strat de sticlă, fragmentar. Astfel, alături de efecte de suprapunere și transparență, obține contururi specifice volumului.

Petru Vamanu s-a născut la Negrești ladata de 12 iunie 1962. A început să studieze pictura la Școala Populară de Artă din Piatra Neamț, pe când era elev în clasa a VII-a a școlii generale din satul natal, făcând naveta doar pentru această pasiune. Aici l-a avut profesor pe Pompiliu Clement, în timp ce limba rusă îi era predată de Ciacâru. Prin examen, adevenit elev al Liceului de Artă „George Apostu“ din Bacău, pe care l-a absolvit în 1981, după ce a studiat sub îndrumarea prof. Gh. Velea. S-a impus în gruparea pictorilor pietreni printr-un stil plin de energie, detașat de amănunte plastice inutile demersului său. Prin pictura pe sticlă a adoptat, însă, o abordare mult mai decorativă. (M.B.)