Alertă de zăpor pe Bistriță, monitorizare zi și noapte

07/02/2017

*Aglomerările de ghețuri se întind pe o lungime de 11,5 km și ajung la grosimea de până la 6 m

De două zile este stare de alertă în localitățile riverane Bistriței din cauza zăporului.

Militarii ISU au continuat și ieri misiunile de dinamitare a ghețurilor care vin din amonte, din Suceava, acolo unde încă de duminică au fost inundate gospodării din câteva sate. La noi, în Neamț, duminică au fost inundate circa două hectare de teren agricol, în satul Galu (comuna Poiana Teiului) după ce bucăți mari de gheață venite din amonte au blocat cursul Bistriței între Dreptu și Săvinești, dar fără ca apa să intre în case ori gospodării, nivelul apei fiind de numai 20 cm. „S-au executat și astăzi, 6 februarie, misiuni de dinamitare a ghețurilor, nu avem case sau gospodării inundate, iar ca urmare a spargerii ghețurilor s-a format un șenal lat de 3-4 metri pe mijlocul râului Bistrița. Echipajul de trei subofițeri de la Garda II Intervenție Poiana Teiului execută monitorizarea permanentă a situației pe Bistrița, și zi și noapte“, a declarat locotenentul Marcel Bucur Țepeș, ofițerul de presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț.

Autoritățile sunt îngrijorate de bucățile mari de gheață care „scapă“ din Suceava, unde militarii au început ieri detonarea ghețurilor formate pe râu și care au pus probleme duminică. Ieri, porțiunea de la Topoliceni până la podul de la Săvinești era în atenția pompierilor, din cauza ghețarilor mari și compacți care au ajuns din nou din amonte. Localnicii din comuna Poiana Teiului au fost avertizați încă de duminică, 5 februarie, când începând cu ora 7 s-a întrunit Comitetul Local pentru Situații de Urgență care a analizat situația pe Bistrița și împreună cu specialiști de la Sistemul de Gospodărire a Apelor și de la ISU au decis alarmarea localnicilor. „La fața locului s-au deplasat 4 ofițeri, 10 subofițeri ai ISU Neamț, împreună cu șefii SVSU ale comunelor Borca, Farcașa, și Poiana Teiului, care au executat activități de alarmare a populației, în vederea prevenirii producerii unor situații de urgență ce ar impune evacuarea populației din zonele afectate“, a precizat sursa citată.

Monitorizarea zonei de risc rămâne în continuare misiunea permanentă a militarilor ISU Neamț, iar localnicii pot deocamdată sta liniștiți, întrucât perioada caldă ia sfârșit și urmează gerul, care va menține situația ghețurilor.

Aglomerări de ghețuri cu grosimea de până la 6 m

Conform unui comunicat de presă emis de Prefectura Neamț, pe râul Bistrița, amonte de acumularea Izvorul Muntelui, situația se prezintă astfel:

– Coada Lacului Izvorul Muntelui este înghețată;

– De la Viaductul Poiana Largului până la 0.3 km amonte punte Dreptu, pe o lungime de 11,5 km, sunt aglomerări de ghețuri cu grosimi cuprinse între 0,5 și 6,0 m;

– În amonte de acest tronson, râul prezintă gheață la maluri.

Canalul este parțial coborât pe mijloc și curge apă peste gheață. Din amonte nu curge zai.

Debitul râului Bistrița la SH Frumosu este de 33mc/s

Măsuri operative

Ca urmare a creșterii temperaturilor în regiune (îndeosebi în Bazinul Dornelor), precum a precipitațiilor căzute în ultima perioadă, s-au dispus o serie de măsuri pentru monitorizarea evoluției fenomenului de zăpor și pentru diminuarea urmărilor acestuia, cum ar fi:

– Urmărirea permanentă a fenomenului de zăpor pe raza localității Poiana Teiului;

– Deplasarea a doi ofițeri și un subofițer în zonă pentru sprijinirea comitetelor locale pentru situații de urgență cu privire la măsurile ce trebuie luate în caz de evacuare;

– Instituirea serviciului de permanență la nivelul celor trei primării Poiana Teiului, Farcașa și Borca;

– Înștiințarea și alarmarea populației;

Executarea a 8 misiuni de distrugere a podului de gheață în data de 05.02.2017 de către o echipă pirotehnică, sub comanda ofițerului specialist (1 ofițer și 3 subofițeri) pentru formarea unui șenal de scurgere a apei.

Râul este monitorizat, inclusiv de personal din cadrul ISU Neamț și SGA Neamț.

„În conformitate cu Programul de măsuri pentru diminuarea potențialelor efecte negative ale fenomenului de zăpor pe Râul Bistrița specialiști de la ISU Neamț și Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamț, precum și comitetele și serviciile locale pentru situații de urgență, urmăresc evoluția fenomenului în zonă și dispun intervențiile de specialitate. Se ține permanent legătura cu instituțiile și autoritățile din județul Suceava, pentru coordonarea intervențiilor operative. Cu o monitorizare atentă și o bună coordonare a eforturilor, am încredere că vom gestiona și această situație, în sensul executării celor mai bune măsuri menite a reduce riscul pentru populație și infrastructura localităților din zonă“, a declarat prefectul Niculina Dobrilă.

Cristina IORDACHE