De la câmp până la tarabă, prețurile legumelor cresc ca-n povești!

28/09/2018

*Pentru câteva plase pline cu legume și verdețuri trebuie să achităm în jur de 100 de lei
Forfotă mare prin Piața Centrală, unde ieri dimineață, gospodinele dornice să-și umple sacoșele cu cele necesare pregătirii zarzavatului pentru iarnă, precum și a altor produse tradiționale, “mărșăluiau” atente printre tarabele ticsite cu legume alese și tot felul de verdețuri pentru a ochi marfa dorită, la un preț cât mai bun. Însă cum socoteala de-acasă nu se potrivește cu cea din târg, oamenii nu păreau a fi prea încântați cu prețurile afișate de comercianți, mai ales la legume și rădăcinoase. De exemplu, pentru un kilogram de gogoșari doritorii trebuiau să achite în jur de 6 lei, iar pentru un kilogram de ardei kapia, cu un leu mai puțin. Un pic mai ieftini costau ardeii grași albi, care făceau între 3 și 4 lei kilogramul, asta și în funcție de calitate. Ca de fiecare dată, piețarii aruncau vina acestor prețuri pe vremea capricioasă din primăvară. “Asta e marfa! Știți și dumneavoastră cum a fost timpul în primăvară, așa că să nu mire pe nimeni fiindcă marfa e scumpă și puțină. Cu siguranță că în octombrie va fi și mai scumpă”.
Dar și rădăcinoasele se dădeau cu bani mulți. Kilogramul de rădăcinoase de pătrunjel și de păstârnac se vindea cu 8-10 lei. Totuși, trebuie să recunoaștem că prețul la morcovi era mult mai ieftin ca în perioada verii, când se comercializa și cu 6 lei kilogramul. În aceeași zi, aceste rădăcinoase se dădeau cu 2,5 -3 lei kilogramul și 6 lei țelina. Nici cartofii nu erau așa de scumpi, respectiv între 2 și 3 lei kilogramul, la fel și prețul verzei. Pentru o zacuscă delicioasă este nevoie și de ceapă și de vinete. Un kilogram de ceapă uscată se comercializa cu 2,5 lei, iar cel de vinete cu 3 lei. Cine poftea la ceapă verde trebuia să plătească 20 de lei kilogramul, la fel și pentru hrean. Și ardeii iuți erau destul de scumpi, respectiv 10 lei kilogramul.
În aceeași zi am discutat cu doamna Tudorița, care primește o pensie de aproximativ 600 de lei și s-a aprovizionat cu cele necesare pentru pregătirea zarzavatului.”Marfa e mai scumpă ca anul trecut. Deci azi (ieri, n.r.) am cumpărat câte 6 kilograme de gogoșari și ardei kapia, o plasă plină cu morcovi și câteva kilograme de ardei grași albi. În total, am plătit 70 de lei, însă mai trebuie să mai iau câte ceva și probabil că mă va costa în jur de 100 de lei”.
V. ANDRIEȘ