Pensionarii nemțeni refuză biletele de tratament care-i trimit în stațiuni părăginite!

28/09/2018

Casa Județeană de Pensii Neamț scoate “la liber” 24 de bilete de tratament cu preț redus, aferente seriei a 16-a, care nu au putut fi distribuite electronic, în baza ierarhizării punctajului obținut de deponenți, pentru că au lipsit doritorii.
“Informăm că, pentru acestă serie de tratament balnear, nu au intrat în alocare un număr de 24 bilete de tratament -15 bilete de tratament pentru Amara, 4 bilete de tratament pentru Lacul Sărat și 5 bilete de tratament pentru Sângeorz-Băi- deoarece nu au fost înregistrate solicitări. Aceste bilete sunt puse la dispoziție celor care au depus cerere și doresc tratament balnear în una din cele trei stațiuni”, a precizat Oana Fodor, purtătorul de cuvânt al Casei Județene de Pensii Neamț.
Este vorba despre stațiuni cu renume pentru proprietățile curative ale apei și nămolului dar care, din păcate, nu mai au strălucirea de altădată. Clădirile lăsate în paragină rămân plăgi ale acestor stațiuni încremenite în timp, iar șansele ca măcar unele dintre ele să fie eradicate în viitorul apropiat sunt necunoscute. Știm că la în privința stațiunii Lacul Sărat s-au făcut câțiva pași înainte, încă din primăvara acestui an, când în paralel cu igienizarea pădurii, Primăria Chișcani a demarat formalităţile necesare pentru încadrarea acesteia în categoria staţiunilor balneoclimaterice și implicit pentru sporirea șanselor a obține fonduri pentru reabilitare.
Cea de-a 16-a serie de tratament balnear cuprinde perioada 14 – 18 octombrie 2018, fiind allocate 236 de bilete de tratament în stațiuni cu care Casa Națională de Pensii a încheiat contracte de prestări servicii cât și în stațiuni în care aceasta deține proprietăți ce oferă cazare și tratament balnear.
Astfel, pentru această serie se asigură tratament balnear în una din următoarele stațiuni: Bălțătești, Covasna, Tușnad, Vatra Dornei, Herculane, Felix, Ef.Nord, Căciulata, Techirghiol, Mangalia, Slănic Moldova, Tg.Ocna, Lacu Sărat, Sovata, Buziaș, 1Mai – Oradea, Amara, Nicolina, Olănești, Sângeorz-Băi și Sarata Monteoru.
Biletele sunt alocate prin aplicație informatică, beneficiarii fiind înștiințați telefonic despre repartizarea biletului de tratament. Lista cererilor aprobate poate fi verificată la sediile Casei Județene de Pensii Neamț din Piatra Neamț și Roman, cât și pe pagina de internet a instituției. Durata sejurului unui bilet de tratament este de 16 zile, iar a tratamentului balnear este de 12 zile.
Pentru a se înscrie în vederea obţinerii unui bilet de tratament, potenţialul beneficiar depune cererea de acordare a biletului însoţită în mod obligatoriu de copie după cartea de identitate, urmând ca restul documentelor să fie ataşate la momentul eliberării biletului. Repartiţia biletelor de tratament balnear se face pe baza ordinii de ierarhizare a cererilor, în funcţie de opţiunile făcute de solicitant şi în ordinea menţionată în cerere. Ordinea de ierarhizare a cererilor prin care se solicită biletul de tratament balnear este dată de ordinea descrescătoare a punctajelor aferente fiecărei cereri, punctajul aferent fiecărei cereri fiind obţinut din însumarea punctajelor acordate pentru fiecare criteriu în parte raportat la numărul de criterii prevăzut pentru categoria respectivă.
La momentul eliberării biletului de tratament solicitantul trebuie să prezinte cartea de identitate, ultimul talon de plată a pensiei dar şi biletul de trimitere eliberat de medicul de familie sau medicul de specialitate, aflat în relaţii contractuale cu casa de asigurări de sănătate.
Până în present, Casa Județeană de Pensii Neamț a valorificat pentru anul 2018 un număr de 2855 bilete de tratament balnear, fiind înregistrate 6821 cereri de acordare a unui bilet de tratament.
Geanina NICORESCU