Cum păstrăm trandafirii în vază

03/03/2019

Trucuri de la florărese iscusite

De cele mai multe ori, trandafirii, fiind flori fragile, se ofilesc în doua-trei zile. Dar îi poți face să reziste mai mult, daca apelezi la aceste trucuri simple, pe care floraresele iscusite le respectă cu strictețe.

Spală și dezinfectează vaza în care pui trandafirii. Taie doi centimetri din codița trandafirilor înainte de a-i pune în vază. Elimină apoi toate frunzele care sunt în plus, dar și pe cele care nu arată prea bine. Doar tulpina stă în apă, nu și frunzele!
Nu pune apă rece trandafirilor, deoarece diferența de temperatură favorizează ofilirea rapidă. Cel mai bine este să ții apa într-un vas, la decantat, cel puțin 3-4 ore înainte de a o pune florilor.

Adaugă în apă conservanți speciali pentru trandafiri, pe care îi găsești în florării. Citim cu atenție instrucțiunile de pe ambalaj ca să nu adaugăm mai mult conservant decât este indicat, așa vom face mai mult rău decât bine.

Poți prepara propriul conservant pentru trandafiri acasă. Pentru asta ai nevoie de o linguriță de zahăr, 1/3 linguriță clor, două lingurițe zeamă de lămâie și 1 litru de apă, la temperatura camerei. Amestecăm totul foarte bine până când zaharul se topește și apoi adaugăm soluția obtinuținută în vază.

Schimbă zilnic apa trandafirilor! Aceștia au nevoie de apă proaspată pentru a rezista mai mult. În plus, apa neschimbataă favorizeaza dezvoltarea bacteriilor, acestea ducând la scurtarea duratei de viață a florilor.

Tina CONDREa-ZĂPODEANU