Lavanda aduce un profit frumos fermierilor nemțeni care s-au orientat spre această cultură. Se pot obține și 8.000 de euro pe un hectar. În afaceri cu „aurul mov“ intră fermierii cu spirit de inițiativă, care au și fonduri disponibile necesare investiției în cultura lavandei.
Primul lucru de care este nevoie suprafața de teren care să se preteze la cultura de lavandă, după care trebuie pregătit după proceduri specifice – arat, discuit, frezat și, opțional bilonarea – la fel ca în legumicultură . Lavanda se poate cultiva toamna sau primăvara. Specialiștii recomandă plantarea de toamnă, întrucât permite dezvoltarea butașilor peste iarnă, iar rădăcina se fixează mai bine în sol.
Lavanda este o plantă foarte rezistentă, care nu e afectată de temperaturi de plus 40 de grade Celsius sau minime de până la minus 20 de grade Celsius. Peste aceste extreme pot apărea probleme.
*Primele flori, în vară
Butașii necesari înființării unui hectar de lavandă costă circa 30.000 de lei. Depinde de soiul ales și de modul în care se dorește recoltarea. Dacă se va face manual, intră mai mulți butași. Dacă se recoltează mecanizat, e nevoie de spațiere între straturi, ceea ce reduce numărul butașilor.
Deloc de neglijat este irigarea suprafeței cultivate prin picurare. Este ideal ca plantația să aibă în apropiere o sursă de apă: un râu, un lac de acumulare sau un canal de irigații, pentru că forarea unui puț implică un cost inițial mare.
La scurt timp după plantare ar trebui să apară și primele semne că butașii „s-au prins“. Cam în martie-aprilie ies muguri noi, iar planta crește repede, așa că florile apar din primul an, în vară.
* Vânzarea: pe piața internă ori la export
Dăunătorii care pot ataca lavanda sunt aproape inexistenți. Doar animalele sălbatice mai „năvălesc“, dar doar mușcă planta și, din cauza gustului, abandonează „prada“. Buruienile sunt însă o problemă și fără ierbicid sau smulgerea lor, ele năpădesc și sufocă cultura de lavandă. Dacă se vrea o cultură ecologică, nu este recomandată folosirea chimicalelor.
Recoltarea lavandei se poate face manual, cu motocoasa sau cu un utilaj special de recoltare care se atașează la tractor. Lavanda are nevoie de mult spațiu pentru uscare. Aceasta nu se face la soare, ci într-un spațiu aflat la întuneric. Lavanda are desfacere pe piața internă, având o mare căutare și la export.
Tina CONDREA