*S-a încrucișat mangalița cu porcul vietnamez și mistrețul sălbatic *Carne sănătoasă, cu conținut scăzut în grăsimi
O nouă rasă de porci și-a făcut apariția în gospodăriile din România. Mai nou, micii fermieri încrucișează mangalița cu porcul vietnamez și mistrețul din pădure. Reîntoarcerea la o alimentație sănătoasă și cererea tot mai mare de carne de porc „light“ i-au determinat să facă această încrucișare mai aparte. Poate fi o afacere bună pentru micii fermieri pentru că acest tip de carne, mai sănătoasă, se vinde foarte bine și cumpărătorii au început să caute deja în târguri mult mai mult porci de acest tip. Plus că și prețul este mai mare. Un purcel de 20 de kilograme se vinde cu 400 de lei bucata, ceea ce este aproape dublu față de rasa normală.
Noua rasă rezultată din această încrucișare a păstrat trăsăturile mistrețului, gustul dulce al cărnii de vietnamez și conținutul scăzut în grăsimi ca mangalița. A ieșit o rasă echilibrată care păstrează din calitățile de top ale fiecărei rase de proveniență. Au ieșit niște porci maro cu dungile de la mistreț.
*Porcii „pasc“ iarba ca oile
Porcii din această nouă rasă sunt crescuți mai mult în libertate și poate de asta și rămân cu o carne fragedă, cu calități nutritive deosebite și cu un conținut de numai 20% grăsime.
Porcii sunt hrăniți cu un amestec de furaje compus din porumb, grâu, floarea-soarelui, orz, orzoaică. La acestea adaugă mălai furajer. Delicatesa principală pe care porcii o devorează imediat este frunza de copac, iar în rest, pasc ca oile. Le place foarte mult frunza de copac și iarba. Vor multă verdeață. Dacă le dai drumul, se hrănesc fără probleme pe pajiște.
Greutatea optimă la care se sacrifică încrucișarea de rase este de 150-170 de kilograme, nu mai mult.
*Mangalița sau porcul vietnamez?
Până ce noua rasă de porci va pătrunde masiv în fermele românilor, rămâne întrebarea: mangalița sau porcul vietnamez?
Rasa autohtonă Mangalița are mai multe nume de alint: „somonul românesc“, „porcul cu blană“ „porci de clisă“ sau „uleiul de măsline cu patru picioare“. Mangalița este o rasă recunoscută pentru carnea sa cu un colesterol pozitiv. Din cauza prolificității reduse, mulți crescători de la noi au ales să se reorienteze către alte rase mai profitabile. Acum fac cale întoarsă!
Porcul de rasă Mangalița se crește relativ ușor. Un dezavantaj poate fi prolificitatea scăzută, precum și perioada de îngrășare mai mare. Este o rasă rustică, foarte rezistentă la boli sau temperaturi scăzute. Nu este pretențioasă la mâncare sau adăpost, ba chiar are nevoie sa-l bată soarele, ploaia, să râme cât mai mult în pământ. Ținut în semi-libertate, poate ajunge într-un an la 100 de kg, iar dacă e să-l creștem în sistem intensiv poate ajunge la circa 130 de kg.
Creșterea și întreținerea porcului vietnamez nu diferă de cea a porcului românesc. Greutatea la care ajung într-un an este de 50-60 de kilograme. La un porc vietnamez de 90 kilograme stratul de grăsime este de aproape 1 centimetru. Colesterolul din carnea porcului vietnamez de talie mica este de șapte ori mai scăzut ca cel al porcului autohton.
Porcul vietnamez mănâncă orice-i dai, dar îi place la nebunie lucerna, trifoiul și porumbul, la fel ca mistrețului. Sa nu uităm că provine din sălbăticie. Spre deosebire de porcul „clasic“, care este omnivor, porcul vietnamez este cu adevărat vegetarian, consumând doar legume și fructe.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU