Idei de afaceri: agrișul

26/07/2016

Tina-Agriș*Fructe cu conținut mare de vitamine *Bani europeni pentru plantația de agriș

 Plantația de agriș poate fi o idee de afacere profitabilă pentru fermierii nemțeni interesați de niște fructe cu o foarte mare cerere la export, care se folosesc frecvent în prepararea unor rețete culinare. Veniturile pot fi foarte mari, dacă plantația de agriș beneficiază de irigații și fertilizări adecvate.

Fructele agrișului sunt foarte mult căutate mai ales datorită conținutului foarte ridicat de vitamine. Se foloseste în prepararea unor sosuri sau chiar pentru ciorbe. Piața pentru agrișe este una mai restrânsă acum la noi, dar cu pespective reale pentru astfel de plantații, care sunt profitabile și pe suprafețe mici.

*Agrișe: conținut și efecte terapeutice

Agrișele conțin mult calciu, fier, fosfor, pectine, potasiu, sodiu, substanțe grase, zaharuri și vitaminele A, B1, B2, C, P. Conținutul de vitamina C din fructele de agriș este de 20 de ori mai mare decât în cazul portocalelor. Fructele de agriș sunt recunoscute ca fiind o sursă bogată de acizi, cum este acidul citric, acidul tartric, acidul malic – ideal în acidificarea urinei. Celuloza din agrișe este recunoscută pentru efectul său în reglarea tractului intestinal.

Consumul de agrișe, în cantități rezonabile, poate ajuta în tratarea unor afectiuni precum cele respiratorii, ale ficatului sau ale vezicii biliare. Nu în ultimul rând, consumul de agrișe are efecte benefice asupra activității cardiovasculare, datorită conținutului de potasiu. Agrișele duc la creșterea puterii de concentrare, ajută în curele de slăbire și în sporirea fertilității feminine și protejării întregului aparat reproducător, datorită proprietatilor antiinflamatorii.

*Înfințarea plantației

Agrișul se pretează zonelor mai răcoroase, precum și terenurilor drenate natural. Pentru a se dezvolta armonios, agrișul preferă solurile fertile precum cernoziomul, dar se poate planta cu succes și pe soluri cu textură mijlocie cu reacție acidă sau slab acidă. Plantația de agriș nu necesită irigare, dar dacă se utilizeaă un astfel de sistem, producția poate crește cu 10%.

Pentru agriș, perioada optimă de plantare este toamna, după căderea frunzelor până la primele înghețuri majore. Se mai poate planta și primăvara, până la mijlocul lunii aprilie.

Înainte de a planta agrișul, este nevoie ca fermierul să realizeze o arătură medie, precum și o discuire. La plantare, pe fundul gropii, se poate pune un îngrășământ 100% organic, circa 100-250 de grame la rădăcina plantei, pentru a o ajuta să pornească mai bine în vegetație.

*Face fructe din primii ani

Chiar din primii ani, agrișul produce 1-1,5 kg de fructe pe tufă. Dar, intrarea importantă pe rod are loc în anul 4-5, atunci când o tufă de agriș irigată și fertilizata poate da 3-4 kilograme de fructe. Recoltarea se realizează în luna iunie, atunci când pulpa se înmoaie.

Printre soiurile de agriș recomandate de specialiști se numără „Triumf“, un soi rustic, rezistent la îngheț și boli, cu fructe mari, aromate, precum și soiul „Mucurines“, care are un vârf de producție de 6-7 kilograme de fructe pe plantă.

Agrisul este sensibil la făinare. Se recomandă ca, primăvara devreme, până la îmbobocire, să se aplice un tratament de zeama bordeleză: în 10 litri de apă se dizolvă 100-150 grame de piatră vânătă și 120-160 grame de var stins. După înflorire, când fructul este de mărimea unui bob de grâu, se mai aplică un tratament.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU