”Voi muri într-o duminică dimineaţa” / Concursul naţional de poezie  „Aurel Dumitraşcu”, ediţia a XI-a

07/02/2015

aurel dumitrascu AurelDumitrascu”Voi muri într-o duminică dimineaţa. Când vei intra tu în

bibliotecă n-ai să mai vezi privighetorile moţăind
şoricelul cel roşu n-o să-ţi mai treacă prin faţă.
Un firicel de sânge (atât)ca ieşit dintr-o carte. El va vorbi.”

Aurel Dumitrașcu

Biblioteca Judeţeană „G. T. Kirileanu” Neamţ, Consiliul Judeţean Neamţ şi Asociaţia Culturală „Conta” iniţiază şi organizează seria nouă a Concursului Naţional de Poezie (debut în volum) „Aurel Dumitraşcu”. Prima serie de zece ediţii a concursului s-a desfăşurat la Neamţ în perioada 1994 – 2003. Premianţii celor zece ediţii au fost Florin Oancea (Sibiu) şi Vasile Baghiu (Piatra-Neamţ) în 1994; Mihai Ignat (Braşov) în 1995; Ana Maria Zlăvog (Iaşi) în 1996; Cristian Galeriu (Bucureşti) în 1997; Sorin Gherguţ (Bucureşti) în 1998; Daniel Moşoiu (Cluj Napoca) şi Constantin Virgil Bănescu (Târgovişte) în 1999; Cătălin Chelaru (Iaşi) în anul 2000; Elena Vlădăreanu (Bucureşti) în anul 2001; Dan Coman (Bistriţa Năsăud) în anul 2002; Mihai Curtean (Sibiu) în anul 2003.

Din juriu au făcut parte, la primele zece ediţii, între alţii, Cezar Ivănescu, Cristian Simionescu, Liviu Ioan Stoiciu, Radu Săplăcan, Cassian Maria Spiridon, Gellu Dorian, Nicolae Sava, Radu Florescu, Cristian Livescu, Emil Nicolae, Lucian Vasiliu, Vasile Spiridon şi Adrian Alui Gheorghe, iniţiator şi organizator al celor zece ediţii.

„Concursul a fost întrerupt după ce trei ediţii, consecutiv, organizatorii şi juriul nu şi-au dat acordul pentru a premia şi publica volume care nu se susţineau valoric, după excelenta serie de autori debutaţi în acest context. Iniţierea noii serii a concursului este prilejuită de comemorarea a 25 de ani de la moartea poetului Aurel Dumitraşcu (16 septembrie 1990) şi de împlinirea a 60 de ani de la naştere (21 noiembrie 1955)”, a spus scriitorul Adrian Alui Gheorghe, director al Bibliotecii Judeţene „G. T. Kirileanu” Neamţ.

Manuscrisele, bine constituite, cu diacritice, vor fi trimise/depuse atât într-un exemplar printat, cât şi în format electronic (CD, DVD, altele), până la data de 1 iunie 2015, pe adresa Biblioteca Judeţeană „G. T. Kirileanu” Piatra Neamţ, Bd. Republicii, Nr. 15, judeţul Neamţ (cu menţiunea „Pentru concursul naţional de poezie «Aurel Dumitraşcu»”).

Manuscrisele pot fi semnate cu numele autorilor în concurs, cu datele de contact (telefon, adresă e-mail) şi trebuie să aibă minimum 60 de pagini, maximum 100 de pagini (sunt acceptate şi alte variante, dacă e vorba de un proiect scriitoricesc sau editorial).

De asemenea, manuscrisele vor fi însoţite de o fişă personală a concurentului: nume, prenume, data naşterii, adresă, telefon, e-mail, studii, activitate literară.

Concursul este deschis autorilor români nedebutaţi în volum, din ţară şi din diaspora, a căror vârstă nu depăşeşte 35 de ani până la data de 21 noiembrie 2015.

Juriul va fi constituit din scriitori, personalităţi ale vieţii literare din România.

Până pe data de 16 septembrie 2015 va fi făcut public manuscrisul câştigător, precum şi numele autorului.

Manuscrisul câştigător va fi publicat de organizatori, până pe data de 21 noiembrie 2015, la o editură prestigioasă din România (în trei sute de exemplare) şi va fi lansat la Piatra-Neamţ, în cadrul manifestării prilejuite de aniversarea poetului Aurel Dumitraşcu.

Autorul va primi o sută de exemplare din tirajul cărţii.

Informaţii suplimentare pot fi obţinute pe adresa de e-mail adrianvlad@ambra.ro sau la telefon 0233/210379.

Un poet dispărut la 34 de ani

Aurel Dumitraşcu  s-a născut pe 21 noiembrie 1955 în satul Sabasa, comuna Borca, judeţul Neamţ, ca fiu al Mariei şi al lui Petre Dumitraşcu. A urmat cursurile gimnaziale şi liceale la Borca, urmând din 1983 cursurile Facultăţii de Filologie, secţia română-franceză, a Universităţii “Al. I. Cuza” din Iaşi. În 1987 obţine diploma de licenţă cu o lucrare dedicată poeziei a doi poeţi: Virgil Mazilescu şi Daniel Turcea.

După terminarea studiilor, activează ca profesor în Borca şi ca muzeograf la Complexul Muzeal Judeţean Neamţ, din 1989 fiind consilier la Inspectoratul Judeţean pentru Cultură Neamţ.

Aurel Dumitraşcu a debutat în 1976, cu un grupaj de poeme publicat în revista “Tomis”, colaborând, ulterior, cu mai multe reviste din ţară.

Debutul în volum are loc în 1984, când apare volumul “Furtunile memoriei”, urmat de “Biblioteca din Nord” (pentru care primeşte premiul “Mihai Eminescu” al Asociaţiei Scriitorilor din Iaşi). Un al treilea volum de poezii, “Mesagerul”, depus în 1988 la editura Cartea Românească, nu a mai fost publicat, fiind supus cenzurii. Volumul va vedea lumina tiparului abia în 1992, după moartea poetului.

Tot postum i-au fost publicate cărţile: “Tratatul de erotică” (1995), “Fiara melancolică” (1999) şi “Carnete maro – Jurnal” (2001).

Poetul Aurel Dumitraşcu s-a stins din viaţă pe 16 septembrie 1990, cu puţin înainte de a împlini 35 de ani, la spitalul Fundeni din Bucureşti, fiind bolnav de leucemie. Este înmormântat în satul natal, Sabasa, din Borca.

Irina NASTASIU