Trucuri pentru flori proaspete în vază mult timp

24/05/2019

Soluțiile sunt multe la îndemână, foarte ușor de aplicat

Odată puse în vază, florile nu vor rezista la nesfârșit, după doar câteva zile multe dintre ele își pierd prospețimea și frumusețea. Pentru a păstra mai mult timp frumusețea florilor, există câteva trucuri simple pentru a ne bucura mai multa vreme de culorile lor vii. Primii și cei mai simpli pași sunt să tăiați periodic tulpinile oblic, să schimbați apa la două, cel mult trei zile și neaparat vaza trebuie să fie bine spălată înainte de a pune buchetul de flori înăuntru ei. Sunt mici detalii care pot să prelungească neașteptat de mult viața florilor. ”Servite” cu zahăr, pulverizate, ferrite de curent Puneți în apa din vază puțin zahăr alb, dar nu mai mult de două lingurițe, înainte de a pune florile, asigurandu-le astfel un plus de nutrienți. O altă variantă este o combinație simplă de zahăr și oțet alb, amestecat până zaharul se dizolvă complet, dar nu mai mult de o lingură, cel mult două. Nu uitați să tăiați oblic tulpinile, să îndepărtați orice frunze care ar putea să stea în apa și să respectați o proporție oțet-zahăr de unu la unu. Florile din vază trebuie să fie ferite de variații bruște de temperatură, de bătaia directă a soarelui, trebuie să evitați să le așezați în apropierea unor surse de căldură sau în calea curenților reci de aer. Moderația este cea mai bună alegere și în acest caz. Un alt truc destul de simplu este să pulverizați puțină apă la temperatura camerei pe flori, pentru a le hidrata. Aspirină, alcool, dar fără cofeină! Sucurile acidulate ar fi o variantă interesantă pentru buchetele din vază, dar nu cele care conțin cofeina. Puteti pune ce a ramas în pahar într-o vază, iar zahărul din suc va da un plus de energie și rezistență plantelor. Tulpinile trebuie taiate periodic, este bine să schimbați chiar mai des apa cu alta proaspata, putand apoi să adăugați din nou sucul acidulat, lăsat la temperatura camerei. Alcoolul este o altă alternativă datorită proprietăților sale antibacteriene, așa că puteți adăuga în vază o linguriță de vodka și una de zahăr (sau doar alcool simplu), schimbând apa mai des. Unul dintre trucurile devenite clasice este să adăugați o tabletă de aspirină netamponată, pisată bine, în apă din vază. Este de altfel unul dintre cele mai des întâlnite sfaturi când vine vorba de longevitatea buchetelor de flori, imediat după tăierea lor și schimbarea apei suficient de des.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU