Subvenții suplimentare în zootehnie

*Sprijin cuplat pentru ovine, condiții de plată
*În Neamț, 22.564 ovine la subvenția suplimentară
Ciobanii care solicită sprijinul cuplat au obligația să rențină în exploatație  ovinele pentru care se solicită bani europeni pe o perioadă de 100 de zile de la data limită de depunere a cererii unice de plată fără penalizări. Adică, între 16 mai și 23 august 2018, inclusiv. Încălcarea acestui termen lasă oierii fără banii de subvenție de la APIA Neamț! De precizat că sprijinul cuplat este o plată suplimentară cu mult mai mare decît subvenția de bază. Anul trecut, sprijinul cuplat a fost de 5 ori mai mare decât ajutorul național tranzitoriu, suvebvenția de bază în zootehnie.
La APIA Neamț, la plata sprijinului cuplat au intrat 22.564 ovine, cuantumul fiind de 25,0200 euro/cap de animal.
*Plăți ovine: sprijin cuplat și ajutor național tranzitoriu
Pentru a primi banii alocați ca sprijin cuplat zootehnic, oierii mai trebuie să respecte și alte condiții de eligibilitate la plată. Ei trebuie să dețină un efectiv cuprins între 150 și 500 capete de femele ovine sau berbeci. Cu excepția crescătorilor de ovine din zonele montane unde efectivul  minimum impus este de 60 capete și de maximum 500 capete de femele ovine sau berbeci.
Animalele trebuie să aibă vârsta de minim 1 an la data de 31 martie 2018. Femele ovine trebuie să aibă vârsta de maximum 8 ani la data limită de depunere a cererilor unice de plată, iar berbecii de maximum 6 ani. Animale pentru care se solicită plata sprjinului cuplat trebuie să fie identificate şi înregistrate în Registrul național al exploatațiilor. În plus, berbecii trebuie să fie înscrişi în registrul genealogic al rasei. Pentru efectivul pentru care se solicită sprijin cuplat, raportul este de un berbec înscris în registrul genealogic al aceleiaşi rase la 35 de femele ovine . Fermierul trebuie să deţină registrul individual al exploataţiei completat şi actualizat.
Fermierii pot beneficia și de ajutorul național tranzitoriu pentru ovine, subvenția de bază din zootehnie. Efectivul din ferma înscrisă în Registrul național al exploatațiilor este de minimum 50 de capete de femele ovine, care au împlinit vârsta de minimum un an la data de 31 martie 2018.
*După control, pot veni și sancțiuni…
În cazul în care controlul la faţa locului nu a putut fi efectuat din motive generate de crescătorul de ovine,  întreaga cerere se respinge de la plată!
Dacă, în urma controlului efectuat la faţa locului, s-a constatat inexactitatea înregistrărilor din registrul individual al exploataţiei pentru 12 luni anterioare controlului, solicitarea ajutorului național se exclude de la plată pentru anul în curs. În cazul în care în urma tuturor controalelor administrative şi la faţa locului apar diferenţe între animalele solicitate şi animalele determinate, oierii suportă penalităţile ori excluderile de la plată.
Orice schemă de plată poate fi retrasă total, în scris, în orice moment, mai puţin în situaţiile în care beneficiarul a fost informat cu privire la neconformităţile din cererea sa de sprijin sau a fost înstiinţat cu privire la intenţia APIA Neamț de a efectua un control la faţa locului.
Dacă se constată  nereguli sau fraude, APIA Neamț face demersurile necesare recuperării sumelor acordate necuvenit. Nu se acordă nici o plată dacă se stabileşte că au fost create condiţii artificiale pentru obţinerea plăţilor aferente schemelor de plată, cu scopul de a obţine un avantaj necuvenit.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU