Subvenţii pentru firmele care încadrează șomeri

18/01/2019

Pentru fiecare persoană angajată, patronii beneficiază de un sprijin lunar de peste 2.000 de lei

Autoritățile încurajeză financiar firmele care încadrează anumite categorii de șomeri, oferind sume consistente pentru fiecare persoană primită în câmpul muncii.

“Potrivit Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și încurajarea ocupării forței de muncă sunt acordate subvenții angajatorilor care încadrează persoane aparţinând unor categorii dezavantajate sau cu acces mai dificil pe piaţa muncii. În acest sens, persoanele juridice primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, o subvenție în cuantum de 2.250 lei, dacă încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată şomeri cu vârsta de peste 45 ani sau părinți unici susţinători ai familiilor monoparentale și şomeri de lungă durată sau tineri NEETs, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni. Aceeași subvenție primesc și angajatorii care încadrează în muncă, potrivit legii, şomeri care, în termen de 5 ani de la data angajării îndeplinesc, conform legii, condiţiile pentru a solicita pensia anticipată parţială sau de acordare a pensiei pentru limită de vârstă, dacă nu îndeplinesc condiţiile de a solicita pensia anticipată parţială. Finanțarea se acordă lunar, pe perioada angajării, până la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare”, ne-a declarat Elena Chirilă, purtătorul de cuvânt al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Neamț.

De sprijinul în cuantum de 2.250 lei beneficiază şi angajatorii care, în raport cu numărul de lucrători, şi-au îndeplinit obligaţia, potrivit legii, de a încadra în muncă persoane cu dizabilități, precum şi firmele care nu au această sarcină legală, dacă încadrează în muncă pe durată nedeterminată aceste persoane şi le menţin raporturile de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni. În situația angajării pe durată nedeterminată a absolvenților, ANOFM acordă angajatorilor subvenții în cuantum de 2.250 de lei/lună pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent angajat. În cazul în care sunt încadrați absolvenţi din rândul persoanelor cu dizabilități, sumele se acordă pe o perioadă de 18 luni. Subvențiile se dau la solicitarea persoanelor juridice care angajează persoane din categoriile menţionate, înregistrate în evidenţele agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă judeţene.

V. ANDRIEȘ