Subvenții mai mari pentru vitele de carne

Tina-Ameliorare, foto Vaci bălţate*În acest an subvenția este de 300 de euro pentru fiecare animal, urmând să crească progresiv cu circa 20 de euro anual până în 2020

 Crescătorii de vite pentru carne primesc o veste bună de la

 Din acest an, sprijinul cuplat se va acorda tuturor crescătorilor, nu doar celor din zonele defavorizate, așa cum se întâmpla până acum. Este o măsură prin care se dorește revigorarea sectorului de creștere a bovinelor din rasele de carne, domeniu care, în ultimii ani, a suferit un declin economic puternic din pricina embargoului rusesc, precum și a bolii limbii albastre.

În acest an, sprijinul cuplat acordat fermierilor care cresc bovinele de carne va fi de 300 de euro pe cap de animal pentru rasele pure și de 150 de euro pentru vacile metis, urmând ca suma să crească anual cu circa 20 de euro, până în anul 2020. La tineret, indiferent dacă vorbim de rasă curată sau metis, se va primi 75% din valoare pe care o primește un animal adult. Începând din 2016, suma totală va crește cu 50.000 de euro, anual, până în 2020, ceea ce înseamnă că și suma pe cap de animal va fi în creștere, cu 15-20 de euro mai mult din 2016.

Sprijinul cuplat va fi acordat pentru un efectiv de minim 10 capete si maximum 250 de capete.

*Facilități pentru micii fermieri

O altă noutate este că, din acest an, sprijinul pentru vaca de carne se acorda pentru un minimum de 10 capete, dar nu neapărat doar 10 vaci. Asta înseamnă ca acel efectiv poate fi constituit, de exemplu, din 6 vaci, 2 tauri și 2 junici. Este o facilitate care vine efectiv în sprijinul micilor fermieri, ei solicitând de mai multă vreme acest lucru.

În afara sprijinului cuplat, fermierii care cresc bovine vor putea primi și ajutorul național de tranziție (ANT), sprijin care va scădea anual până la 250 de lei, în 2020. Pentru acest an, crescătorii de animale vor beneficia de un ajutor național de tranziție în valoare de 430 de lei pe cap de animal. Anul trecut s-a dat 503 lei pe cap de animal. Sprijinul financiar suplimentar oferit crescătorilor bovinelor de carne se va majora în perioada următoare, ceea ce va face ca tot mai mulți fermieri să se orienteze spre acest sector zootehnic.

De altfel, tendința ultimilor 2-3 ani demonstrează deja acest lucru, arătând foarte clar că fermierii fac trecerea de la animalele de lapte la cele de carne. Trendul se remarcă cel mai bine prin creșterea efectivului de bovine din zonele defavorizate. Însă, chiar dacă sprijinul alocat creșterii bovinelor din rase de carne este unul consistent, lipsa unei piețe de desfacere interne afectează foarte mult acest sector.

Tina CONDREA