Sprijin cuplat ovine și caprine

*De 5 ori mai mare decât subvenția de bază *Obligatorie, înscrierea în registrul genealogic

Pentru încasarea sprijinului cuplat, crescători de oi sau capre trebuie să îndeplinească una dintre condițiile esențiale de eligibilitate: înscrierea animalelor în registrul genealogic. Sprijinul cuplat este subvenția din zootehnie cu valoarea cea mai mare. Prin comparație cu ajutorul național tranzitoriu, sprijinul cuplat la ovine și caprine a fost, pentru anul 2016, de aproape 5 ori mai mare, adică 27,06 euro/cap de animal/an. Această plată se face din bani europeni.

Sprijinul cuplat în zootehnie este achitat doar pentru animalele înscrise în registrul genealogic al rasei respective. Este condiția de bază pentru ca APIA Neamț să le achite fermierilor acești bani. Crescătorii de ovine sau cei de caprine trebuie să știe că mai au la dispoziție aproximativ o lună pentru a-și înscrie animalele în Registrul genealogic al rasei.

 *Condiții de plată a sprijinului cuplat

Berbecii și țapii pentru care se solicită sprijin cuplat trebuie să fie înscriși în Registrul genealogic al rasei, până în data de 1 septembrie 2017 inclusiv.
Efectivul de femele ovine sau caprine înscrise în Registrul Genealogic al rasei pentru care se acordă sprijinul trebuie să respecte raportul de sexe de minim un berbec sau un țap înscris în registrul genealogic al acelei rase la 35 de femele ovine ori caprine. Efectivul de femele ovine sau caprine neînscrise într-un Registru genealogic pentru care se acordă sprijinul cuplat trebuie să respecte raportul de sexe de minim un berbec ori un țap cu certificat de origine la 35 de femele ovine sau caprine.

La APIA Neamț se depune adeverință eliberată de asociația sau agenția acreditată pentru înființarea și menținerea Registrului genealogic al rasei, prin care se adeverește înregistrarea berbecilor sau a țapilor, pentru care se solicită sprijin cuplat, care confirmă că proprietarul animalelor deține un număr de femele ovine sau caprine pentru care solicită sprijinul cuplat. Banii se dau fermierilor activi care solicită sprijin cuplat pentru un efectiv cuprins între 150 și 500 de capete de femele ovine și berbeci și între 50 și 500 de capete de femele caprine și țapi, pe beneficiar. Excepție fac fermierii din localitățile zonei montane, ude sprijinul se acordă pentru un efectiv cuprins între 60 și 500 de capete femele ovine și berbeci, inclusiv, pe beneficiar.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU