Sprijin cuplat ovine: de 5 ori mai mare decât subvenția

*Din păcate, o necunoscută pentru mulți fermieri *Se bifează pe cererea unică depusă acum la APIA Neamț

Din păcate, încă sunt mulți crescătorii de ovine care nu știu că pot să solicite sprijinul cuplat de la APIA Neamț. Mai mult, există fermierii care nici nu știu ce înseamnă sprijinul cuplat și în ce condiții se acordă, deși această subvenție suplimentară este mult mai mare decât subvenția de bază. Prin comparație cu ajutorul național tranzitoriu, care are un cuantum de 5,59 euro/cap de oaie/an, sprijinul cuplat este de 27,06 euro/cap de oaie/an. Diferența e de aproape 5 ori mai mare decât subvenția de bază și se simte în buzunarul crescătorului de ovine, dacă are turma mai mare. Avem multe întrebări de la fermieri care ar vrea să beneficieze de această subvenție și nu știu care sunt criteriile de eligibilitate. În sinteză, prezentăm care sunt cerințele pentru ca fermierii să beneficieze de subvenția suplimentară pentru ovine.

*Condiții și criterii de eligibilitate

Sprijinul cuplat pentru ovine se solicită de către fermierii activi pentru un efectiv cuprins între 150 și 500 capete de femele ovine și/sau berbeci, inclusiv, pe beneficiar. Excepție fac crescătorii de ovine din localitățile din zona montană care pot să solicite sprijin cuplat pentru un efectiv cuprins între 60 și 500 capete femele ovine și/sau berbeci, inclusiv, pe beneficiar. La un efectiv mai mare de 500 de capete ovine, fermierii beneficiază de sprijin cuplat calculat tot la nivelul de 500 de capete. Efectivul de animale pentru care se solicită sprijin cuplat trebuie să fie identificat și înregistrat în Registrul Național al Exploatațiilor la data-limită de depunere a cererii unice de plată. Animalele pentru care beneficiarul solicită sprijin cuplat trebuie să aibă vârsta de minim un an la data de 31 martie a anului de solicitare.
Foarte important este ca fermierii să știe că sprijinul cuplat îl pot bifa pe cererea unică pe care o depun acum la APIA Neamț, dacă se încadrează în condițiile anului 2017.

*Registrul genealogic, obligatoriu!

Animalele trebuie să fie înscrise în registrul genealogic al rasei ca fermierii să poată primi sprijinul cuplat. Primul pas pe care trebuie să-l facă crescătorii de ovine este înscrierea în controlul oficial al performanțelor. Fără de acest pas, nu este posibilă înscrierea animalelor în registrul genealogic al rasei respective.

Fermierul trebuie să se adreseze unei asociații acreditată pentru efectuarea controlului oficial al producției. Nu este nevoie ca el să fie membru al asociației respective. Este important ca fermierul să se adreseze asociației care este acreditată pentru rasa de ovine pe care o crește. Crește rasa Țurcană, trebuie să se adreseze asociației acreditată pe rasa Țurcană.

După depunerea cererii prin care fermierul își exprimă acordul ca animalele să fie în controlul oficial al producției, o comisie va efectua verificarea la ferma crescătorului de animale pentru a constata dacă ovinele prezintă caracteristicile rasei respective.

Activitatea de înființare și menținere a registrelor genealogice de rasă este susținută 100% prin ajutoare de stat. Crescătorii de ovine însă vor achita o taxă pentru controlul oficial al producției. Activitatea de control oficial al producțiilor sau performanțelor este susținută de stat în proporție de 70%, restul de 30% este acoperit din banii plătiți de fermieri sub forma unei taxe.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU