* Producții bune, fructele la mare căutare
Piersicul este unul din pomii cei mai bine plătiți în viitoarea alocare financiară europeană, derulată până în anul 2020. Mai nou, pe piață fac furori soiurile de piersici turtite. Plantațiile de piersici folosind aceste soiuri românești pot constitui foarte bine o idee de afacere și pentru fermierii nemțeni interesați să înființeze livezi inedite. Așa pot identifica nișele de piață menite să contribuie la creșterea substanțială a veniturilor. În alte țări, aceste fructe se numesc piersici Saturn sau piersica-gogoașă, după forma lor neobișnuită, dar care le face mai ușor de consumat, de depozitat și de ambalat.
Piersicile plate au gust deosebit, cu tentă de migdale, lasă mai puțină zeamă și că pulpa se desprinde ușor de coajă. Specialiștii merg chiar mai departe, adăugând că piersicile turtite sunt mai scăzute în acid, ceea ce la face mai “prietenoase” cu stomacul. Ele sunt recomandate pacienților suferinzi de colon iritabil, cărora puful piersicilor normale le declanșează usturime, arsuri și dureri.
Soiurile românești de piersici cu fructul turtit sunt create special pentru a face față condițiilor climatice de la noi din țară, varietățile autohtone de piersici turtite asigurând producții bune și o vânzare rapidă pentru cei care investesc în astfel de soiuri.
*Pe piață, 5 soiuri de piersici turtite
La Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicolă din Constanța sunt create și omologate 5 soiuri de piersici cu fructul turtit. Piersicul din soiul Filip este un pom foarte viguros care rezistă foarte bine la temperaturile scăzute și prezintă o mare capacitate de regenerare. Piersicul Filip necesită aplicarea tratamentelor pentru protejarea împotriva atacului agenților patogeni. Este un soi autofertil, neavând nevoie de polenizatori. Face fructe începând cu anul al II lea de la plantare, dar intră efectiv pe rod începând cu anul al III lea.
Soiul de piersic Florin este un soi autofertil, cu o înflorire abundentă și de lungă durată. Pomul este de vigoare mijlocie, rezistând foarte bine la atacul bolilor și dăunătorilor specifici. Este caracterizat de o rodire precoce, începând fructificarea încă din anul al II lea. Producția medie care se poate obține de pe un hectar ajunge la 25-27 tone.
Soiul de piersic Monica este un soi cu coacere târzie. Având o înflorire abundentă, soiul Monica necesită rărirea fructelor pentru a obține performanțele dorite.Este un piersic autofertil, fiind foarte productiv, de pe un singur pom se pot recolta peste 31 kilograme.
Soiul de piersic Alex este un pom de vigoare medie, cu fructul este plat și pulpa albă, cu textură fină, având un gust dulce, ușor acidulat și foarte aromat.
Este foarte rezistent la temperaturile scăzute din timpul iernii, nefiind vulnerabil în fața bolilor și dăunătorilor. De asemenea, este puțin sensibil la crăparea fructelor, un aspect deloc de neglijat pentru cei care vor să-și înființeze plantații comerciale. Fructele sunt recomandate a fi consumate în stare proaspătă, sau prin procesare sub formă de fructe în sirop.
Soiul Herăstrău face piersici turtite, fiind caracterizat de o productivitate ridicată, fiind foarte rezistent la ger, boli și dăunători. Ca soi, se pretează foarte bine la exploatarea cu destinație comercială, pentru că fructele obținute prezintă o rezistență foarte bună la manipulare și transport.