Pentru evitarea apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioadele in care se constata o creştere a temperaturilor peste valoarea mediei obişnuite, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din Neamţ a intensificat controalele în toate unităţile în care se prepară şi se servesc alimente, de tipul restaurantelor, cantinelor, unităţilor de tip fast-food, baruri, pensiuni turistice. În aceste unităţi sunt verificate aspecte legate de existenţa documentului de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranta alimentelor in conformitate cu prevederile legislatiei sanitare veterinare în vigoare, starea de întreţinere şi igienă a unităţii, a echipamentelor şi ustensilelor de lucru care sunt folosite pentru prepararea, expunerea şi servirea alimentelor. Nu sunt omise aspectele privind asigurarea sursei de apă potabilă, necesară pentru prepararea alimentelor, cât şi pentru menţinerea stării de igienă în obiectiv (controlul potabilităţii apei,buletine de analiză, program control, etc).
Echipele de control pun sub lupă şi respectarea condiţiilor de sănătate şi igienă a personalului care manipulează şi serveşte alimentele (igienizarea frecventă a mâinilor în timpul lucrului, existenţa halatelor şi bonetelor de culoare deschisă, existenţa carnetelor de sănătate sau a fişelor de aptitudine, etc), existenţa spălătoarelor de mâini dotate corespunzator, existenţa programului de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare.
Comisarii DSVSA verifică şi modul de achiziţie şi recepţie a cărnii provenită de la animale sălbatice (vânat sălbatic) şi asigurarea ca această carne a provenit din unităţi de manipulare a vânatului autorizate sanitar veterinar, iar carnea poartă marca de sănatate/identificare. Unităţile sunt verificate şi în ceea ce priveşte existenţa sistemului de evacuare rapidă a deşeurilor şi subproduselor rezultate, precum şi depozitarea acestora astfel încât să nu constituie o sursă de contaminare. Echipele de control sunt interesate şi de aplicarea prevederilor legislaţiei în vigoare privind marcarea şi etichetarea alimentelor, încadrarea în termenele de valabilitate, precum şi a modului de ambalare sau preambalare a alimentelor, respectarea modului în care se efectuează servirea alimentelor, în recipienţi igienizaţi corespunzător sau în recipienţi de unica folosinţă, întocmirea evidenţelor şi înregistrărilor privind intrările/ieşirile de produse alimentare de origine animală şi nonanimală, în scopul stabilirii trasabilităţii, (evidenţe privind fumizorii, categorii de produse, data recepţionării, cantitatea, termenul de valabilitate şi alte date de identificare a produselor).
Consumatorii pot sesiza autorităţile sanitare veterinare şi pentru siguranţaalimentelor asupra oricăror abateri din domeniul siguranţei alimentelor, apelând gratuit numarul de telefon – 0800 826 787.
Geanina NICORESCU